Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Miloš Zeman se v rozhovoru zastal Mynáře: Nesmíte věřit všemu, co se kde řekne, vzkázal

Prezident Miloš Zeman.
Zdroj: profimedia
prezident

Prezident Miloš Zeman, který se déle než měsíc léčí v Ústřední vojenské nemocnici, poskytl rozhovor TV Nova. Moderátor Ray Koranteng se hlavy státu ptal hlavně na jeho zdravotní stav a na jeho názory na sestavování nové koaliční vlády. Zeman naposledy promluvil k veřejnosti 5. listopadu, kdy poskytl rozhovor rozhlasové stanici Frekvence 1. Tehdy veřejně promluvil poprvé od 1. září, kdy v Brně zahájil školní rok.

Miloš Zeman na úvod rozhovoru pro TV Nova sdělil, že brzy opustí nemocnici. "Pracuji už teď, v každém případě předpokládám, že během několika dnů budu popuštěn z nemocnice," řekl prezident a potvrdil, že jako první, co v Lánech udělá, bude jmenování Petra Fialy premiérem.

Právě Fiala dnes Zemana navštívil v nemocnici a představil mu své kandidáty na obsazení ministerských postů. Prezident už v minulosti několikrát využil své právo veta, což poznal například Miroslav Poche a zakusí to i tentokrát jeden z kandidátů.

"Velmi pravděpodobně své veto vztáhnu pouze k jedné jediné osobě. Nepojede přes to vlak. Poradím Fialovi, aby tento resort buď obsadil sám nebo to přenechal někomu z vlády, ostatně Karel Havlíček taky řídil dvě ministerstva," nastínil v rozhovoru Zeman. Spekuluje se, že oním nechtěným kandidátem je Jan Lipavský (Piráti), který by měl převzít ministertvo zahraničí. Zemanovi se ale dlouhodobě nezamlouvá pro kritické postoje vůči Izraeli nebo třeba k Martinu Nejedlému, prezidentovu poradci.

Jinak prý ale Zeman chce vyjít novému premiérovi maximálně vstříc, byť vyjádřil nespokojenost i nad dalšími jmény. Konkrétní ale být nechtěl.

Babiše hodnotí pozitivně

Zeman zároveň ohodnotil končící vládu premiéra Andreje Babiše. Vychválil ji za nízkou nezaměstanost i chudobu, stejně tak za zvládnutí první vlny koronaviru. Naopak jí vytknul další kontrolu pandemie. "Celkové zhodnocení Babišovy vlády je pozitivní," myslí si prezident.

Moderátor Rey Koranteng se Zemana zeptal i na to, jak hodnotí práci prezidentské kanceláře, kdy byla hlava státu hospitalizována. "Kancléř Mynář je skvělý úředník a také můj velmi dobrý přítel. Nebyl by mým přítelem, kdyby nebyl dobrým úředníkem. Nesmíte věřit všemu, co se kde řekne," řekl Zeman. Další dotaz už pouze odbyl a označil to za ztrátu času.

Prezident v nemocnici

Prezident Zeman se léčí v Ústřední vojenské nemocnici od 10. října. V pondělí byl přeložen na lůžko dlouhodobé péče. Důvodem je především to, aby mohl přijímat návštěvy, které budou moci trvat nanejvýš 30 minut, návštěvníci musejí dodržovat stanovená opatření proti šíření epidemie.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy