Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

MDŽ byl spjat s karafiáty, chlebíčky a bujarými oslavami: Jeho historie však souvisí s volebními právy žen

MDŽ 2024: Jaká je skutečná historie svátku něžného pohlaví
Zdroj: Profimedia.cz
MDŽ

Je tu 8. březen a spolu s ním i Mezinárodní den žen. Svátek u nás nesoucí neprávem pachuť komunistického režimu, který jej využíval k masivní propagandě. Jeho historie je přitom daleko víc než rudý karafiát, alkohol a chlebíčky. V minulosti měl poukazovat na to, že si muži a ženy nebyli, jak připomíná zahraniční web Stacker, ve svých právech vždy rovni. Kde se tento svátek vzal a jaká je jeho historie?

Dnes bereme volební právo jako samozřejmost, ale není to tak dávno, co ženy volit nemohly. A s muži si nebyly rovny ve více důležitých věcech. Jak uvádí web Stacker o ženách ve Spojených státech amerických, ještě začátkem minulého století nemohly také vlastnit půdu či volně cestovat. Až v roce 1919 schválil Kongres dodatek k americké ústavě, který přiznával americkým ženám právo volit, což bylo mnoho let poté, co jim toto právo jako první přiznal roku 1893 Nový Zéland.

Jak uvádí web Feminismus, v Československu se ženy volebního práva dočkaly v roce 1920. Počátek oslav dne žen souvisí právě s volebním právem a historické kořeny lze vysledovat ve Spojených státech na počátku 20. století.

Kde se vzal Mezinárodní den žen?

Historie oslav svátku žen sahá do roku 1908, ve kterém se dne 8. března v New Yorku konalo velké shromáždění za volební právo žen. O svá práva si tehdy hlasitě řekly newyorské švadleny, které požadovaly také lepší pracovní podmínky a zákaz práce dětí.

O dva roky později se pak německá socialistka Clara Zetkin na konferenci žen v Kodani zasadila o to, aby byl tento svátek mezinárodní. Tehdy však ještě nebylo stanoveno žádné pevné datum.

Březnové datum Mezinárodního dne žen se ustálilo až s koncem první světové války. Mělo návaznost na velkou demonstraci v Petrohradě v roce 1917, která předcházela únorové revoluci.

V roce 1975 pak byl tento svátek, který je oslavou boje všech žen za rovnoprávnost, oficiálně uznán také OSN.

Jak se slavilo MDŽ za socialismu

Když se řekne MDŽ, tak si mnozí vybaví rudé karafiáty, alkohol, chlebíčky, usměvavé soudružky a soudruhy v televizních zprávách, tak tomu bylo za minulého režimu. Nesmíme zapomenout na dětská přáníčka a bouřlivé oslavy, stoly se prohýbají pod chlebíčky s vlašským salátem a šlehačkovými dortíky.

Na televizních obrazovkách běžely zábavné pořady, které byly prošpikované gratulacemi nejen od národních umělců, ale také od zástupců komunistické strany.

Vázy byly plné umělých květin a alkohol tekl proudem. Těžko hledat statistiky, zda se opilo více soudruhů či soudružek, oslavy to byly bujaré, úklid nepořádku po tomto každoročním velkém mejdanu za rovnoprávnost však byl zpravidla na ženách.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy