Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

MasterChef vánoční recepty: Balkánský předkrm podle Aca a fit rohlíčky podle Petry

Vánoční recepty soutěžících MasterChef Česko 2022.
Zdroj: Se souhlasem TV Nova
+ Další 3 fotografie
ANKETA

Dobré jídlo k Vánocům prostě patří. Své o tom vědí i účastníci a porotci kulinářské show MasterChef Česko. O oblíbené recepty se s redakcí eXtra.cz podělili účastníci poslední řady Aco a Petra. A jakou vánoční večeři připravují Přemek Forejt, Radek Kašpárek a Jan Punčochář svým rodinám? To se dozvíte v naší anketě na konci článku.

Tradiční balkánský předkrm podle Aca

  • 3 vejce
  • hladká mouka
  • jogurt
  • mléko
  • olej
  • kypřící prášek
  • zakysaná smetana
  • špetka soli

Na náplň - podle chuti:

  • cream cheese
  • kyselé okurky
  • vajíčko natvrdo
  • šunka
  • sýr

"Nejprve si připravíme těsto. Oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme tuhý sníh a do žloutků přidáme hladkou mouku (4 lžičky), jogurt (3 lžičky), mléko (3 lžičky) a olej (3 lžičky). Přisypeme kypřící prášek, špetku soli a přidáme lžíci zakysané smetany. Vše promícháme, případně můžeme pro barvu přidat špenát. Nakonec přidáme vyšlehaný sníh z bílků. Dáme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 10 minut.

V mezičase připravíme náplň. Může to být cokoli podle chuti, základem je cream cheese, do kterého přidáme nadrobno nakrájené kyselé okurky, uvařené vejce, šunku a sýr.

Těsto po vyjmutí z trouby můžeme pomocí vlhké utěrky smotat ještě za tepla do tvaru rolády. Následně rozbalíme, potřeme náplní, znovu stočíme a před krájením necháme v lednici vychladnout," popsal svůj recept Aco Lukić redakci eXtra.cz.

Pistáciové FIT a FRESH rohlíčky podle Petry

280 g žitné hladké mouky

210 g přepuštěného másla

lžička třtinového cukru - nemusí být

100 g loupaných pistácií natural

1 citron + kůra z něj

špetka soli

"Změklé máslo smíchejte s moukou a najemno namletými pistáciemi nebo mandlemi, přidejte kůru a šťávu z celého citronu a špetku soli. Precizně uhněťte těsto, dejte na dvě hodiny do lednice. Poté tvořte rohlíčky, vyskládejte na plech, vystlaný pečícím papírem, a pečte dozlatova na 170 °C cca 20 minut," popsala svůj dietní recept tradičních rohlíčků Petra Krajčinovič.

Porotce oblíbené realityshow jsme rovnou vyzpovídali na pár vánočních otázek.

Přemek Forejt

Máte rád vánoční svátky? Máte nějaký oblíbený kulinární rituál či zvyk, na který nikdy nezapomenete?

Miluju Vánoce a celou tu atmosféru, dokonce mám pro letošní rok nakoupené vánoční gramofonové desky. A recept, samozřejmě vánočka, ta nemůže chybět.

Jakou vánoční večeři připravujete doma pro svou rodinu? Je každý rok vaše štědrovečerní večeře stejná, nebo ji měníte a rádi experimentujete?

Každé Vánoce je to jiné, ale vždy inspirováno klasikou.

Co připravujete pro své blízké na Boží hod a na Štěpána?

Kachna, 2 druhy zelí a 2 druhy knedlíků a pečená jablka, ale tentokrát to nevařím já, protože jezdíme po rodinách.

Radek Kašpárek

Máte rád vánoční svátky? Máte nějaký oblíbený kulinární rituál či zvyk, na který nikdy nezapomenete?

Já miluju vánoční svátky, já tím žiju! Vánoce miluju už od dětství, měl jsem rád dárky, teď už je nepotřebuju dostávat, mám prostě radost z té pohody. Doma máme úplně klasické štědrovečerní menu, máme rybí polévku s praženou houskou. Nesmí to být toustový chleba, musí to být houska a tři dny odleželá. Bramborový salát a zase klasika, žádný jogurt, ale poctivá majonéza a smažený kapr. A k tomu cukroví. Na Vánoce zásadně držím půst, ale už 41 let se mi nedaří vidět zlaté prasátko.

Jakou vánoční večeři připravujete doma pro svou rodinu? Je každý rok vaše štědrovečerní večeře stejná, nebo ji měníte a rádi experimentujete?

Na experimenty mám čas přes rok, na Vánoce by se měly držet tradice. Já dávám každému šupinu pod talíř, dáváme i bankovku, krájíme si chleba k polévce. To jsou rituály, které jsem se naučil doma a které předávám svým dětem, a myslím si, že takhle je to správně. Rodinné tradice by se měly dodržovat.

Co připravujete pro své blízké na Boží hod a na Štěpána?

Na první svátek vánoční si dáváme ještě kapra, protože já ho opravdu celý rok nejím, a pak ho dokážu jíst dva dny od rána do večera. Na druhý svátek vánoční máme kachnu, zelí, knedlík a vývar s játrovými knedlíčky. Ten vlastně dělám i na Štědrý den, protože půlka rodiny mi rybí polévku nejí.

Jan Punčochář

Máte rád vánoční svátky? Máte nějaký oblíbený kulinární rituál či zvyk, na který nikdy nezapomenete?

Vánoce mám moc rád. Už několik let pořádám doma salátovou výzvu – kamarádi udělají svůj nejlepší salát, jaký umějí, přijedou k nám i s rodinami a pak saláty navzájem ochutnáváme a hodnotíme. Už se těším, čím je letos překvapím. A budu doufat, že bych mohl vyhrát, ale to člověk nikdy neví.

Jakou vánoční večeři připravujete doma pro rodinu? Je každý rok vaše štědrovečerní večeře stejná, nebo ji měníte a rádi experimentujete?

V tomto jsem klasik. Máme vždy totéž a každý rok se na štědrovečerní kapří řízek moc těšíme. Na stole nesmí chybět rybí polévka, salát a řízek z kapra. Často také připravuji tradičního kubu, i když ho vylepšuji mořskými plody a langustýnkami.

Co připravujete pro blízké na Boží hod a na Štěpána?

Na Boží hod už bývám v práci, ale pokud se mi podaří být doma, pak připravuji kachnu se zelím a bramborovými plackami se škvarky.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy