Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

MasterChef Přemek Forejt o rivalitě mezi porotci a vysněném povolání: Neměl jsem na to odvahu

MasterChef Přemek Forejt o rivalitě mezi porotci a vysněném povolání: Neměl jsem na to odvahu
Zdroj: Přemek Forejt archiv, koláž eXtra.cz
+ Další fotografie
masterchef
Přemek Forejt (33) je nemladším porotcem kuchařské show MasterChef Česko. Jeho olomoucká restaurace Entrée je jednou z nejvyhledávanějších u nás. Ve všech uznávaných gastro průvodcích se umisťuje na prvních příčkách. Přemek je vizionář, který si jako inspiraci pro svou jedinečnou restauraci vzal přírodu. Investor mu důvěřoval a tehdy sedmadvacetiletému Přemkovi dal naprosto volnou ruku. Ten se svým týmem pozvedl olomouckou gastronomii mezi to nejlepší, co v České republice můžeme na jídelní stůl dostat.

Jaká byla cesta Přemka Forejta do kuchyně? Chtěl jsi to vždycky dělat?

Já jsem chtěl být herec, ale nikdy jsem na to neměl odvahu a už vůbec ne známky. A když jsem byl v deváté třídě, nevěděl jsem, co dál. V takovém případě se vždycky chodilo na kuchaře. Tak jsem šel na kuchaře a díky bohu mě to chytlo a našel jsem se v tom. A pak jsem postupoval dál.

Sledoval jsi v minulosti show MasterChef u nás nebo v zahraničí?

Soutěž jsem sledoval, když jsem byl v Anglii. Tam mě to strašně bavilo. Přiznám se, že tady v Čechách jsem toho neviděl tolik, protože mi to práce neumožňovala. Pro mě je to strašně hezká výzva být porotcem MasterChef.

V porotě vedle tebe stanula další kuchařská esa, jako je Radek Kašpárek a Honza Punčochář. Znali jste se dříve a jak jste si sedli?

My jsme se znali, ale do téhle doby jen profesně. Věděli jsme navzájem o sobě, co kdo dělá a kam se posunul. Neznali jsme se osobně. Já jsem strašně mile překvapený, že jsme si sedli. A mám z toho strašnou radost, protože by to nebylo vůbec dobré, kdybychom se neměli rádi a byla mezi námi nějaká rivalita.

Tvoje velké poznávací znamení je tetování. Myslíš, že se kluci nechají také potetovat?

Radek už potetovaný je, ten to má myslím z kriminálu (smích). Ale Honzík by se mohl nechat potetovat, ten by vypadal dobře.

Popiš svoji roli v porotě MasterChefa. Jsi ten cool týpek, jak tě vnímají soutěžící?

Já jsem já. Moje role je Přemek Forejt. Vesměs k tomu přistupuji jako u sebe v restauraci. Já chci, aby to bylo hravé, kreativní, aby to ty lidi bavilo, aby v nich byla energie.

Nechceme toho divákům moc prozradit, ale přeci jen podívejme se aspoň na casting. Ochutnal jsi tam něco, co bys ochutnat už nikdy nechtěl?

Já si myslím, že jestli tam bylo něco fakt hrozného, tak jsem na to chtěl co nejrychleji zapomenout. Některá jídla tam byla opravdu bizarní, ale nepamatuji si nic konkrétního.

Často slýcháme, že česká gastronomie není dobrá, že se teprve zvedá ze svého dna. Máš ten pocit?

Ne, nemám. Česká gastronomie je dobrá. Existuje spousta mladých nadšených lidí, kteří se vracejí ze zahraničí a otevírají skvělé restaurace. Ve spoustě z nich je spousta nápadů a inovací.

Surovina, ze které ty jako kuchař nerad vaříš? Kterou bys jako soutěžící MasterChefa nechtěl do bedýnky tajemství dostat?

Rozhodně býčí koule. To je surovina, která mi je proti srsti. Nejí se ničí varlata, to se prostě nedělá.

Co oblíbená ingredience?

Těch je rozhodně víc. Já jimi mám potetovanou celou ruku – od ředkviček po červenou řepu, kterou miluju. Surovina, která je výborná a vlastně ji přehlížíme, je cibule. Cibule je prostě taková obyčejná holka, kterou každý přehlídne.

Jen si řekne: no jo, to je jen cibule, ale přitom je v každém základu. Každý chce ty baby suroviny a ty největší top ingredience, ale ty se rychle omrzí. A pak se stejně všichni vrátíme k cibuli.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy