Masopust, to nejsou jen koblížky a jitrnice. Recepty, které stojí za vyzkoušení!
Masopust je podle církevního kalendáře delší období, které trvá už od Tří králů do úterý před Popeleční středou. Ta letos připadá na 2. března. Podle lidových zvyků si ale často pod slovem „masopust“ představujeme několik posledních dnů tohoto období, kdy masopustní oslavy vrcholí. Vyznačují se hodováním, bujarým veselím a radostí. Podívejme se ve spolupráci s webem Toprecepty.cz na ty nejoblíbenější masopustní recepty.
Když nastane masopust, jdou novoroční diety a předsevzetí na chvíli stranou. Přichází totiž čas užívání si dobrého jídla a pití. Po masopustu bude následovat střídmé období postní, které trvá od Popeleční středy až do Velikonoc.
Oblíbenou masopustní delikatesou jsou smažené domácí koblihy. Věděli jste, že je možné připravit i jejich zdravější variantu?
Zabijačkové hodování
Pro masopust jsou typická tučná a kaloricky vydatná jídla, která souvisí s probíhajícími zabijačkami. To znamená, že se připravují nejrůznější pokrmy z vepřového masa. Výhodou je chladné počasí, příznivé pro jeho zpracování. Navíc ještě nezačaly zahradní práce, takže je na vše dost času.
Chystají se jitrnice, jelita, tlačenka, škvarky a ovar. Vaří se zabijačkové polévky. Pečou se vepřové rolády, jitrnicový prejt nebo škvarkové placičky. Vepřového sádla je dostatek, proto se s ním nešetří.
Kysané zelí v tradičních pokrmech
Během masopustu se vaří a pečou jídla, ke kterým podáváme kysané zelí. Tradičně se připravuje pečené maso s knedlíkem a kysaným zelím nebo se pečou zelné a škvarkové placičky, ke kterým se zelí velmi dobře hodí.
Zelí je základem mnoha dalších oblíbených jídel. Jedním z nich je segedínský guláš, připravovaný na osmažené cibulce a bohatě ochucený sladkou paprikou a česnekem. Podává se buď s knedlíkem, nebo s pečivem.
Sladké koblihy plněné zavařeninou
Dostatkem tuku hýří i typické sladké moučníky, které patří k masopustu. Často vzpomínáme, jak ty nejlepší připravovaly naše babičky. Jsou to především koblihy - připravují se z kynutého těsta, které rozválíme na plát a formičkou z něj vypichujeme kolečka. Naplníme je džemem a uzavřeme druhým kolečkem. Smažíme v rozehřátém tuku a ještě teplé pocukrujeme.
Přece jen zaberou více času, proto si popularitu získaly rychlejší varianty, do kterých se místo droždí přidává kypřicí prášek. Pečou se prázdné, až na talíři je zdobíme lžičkou marmelády a kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky. Nejchutnější jsou ještě teplé, hned po upečení.
Boží milosti podle našich babiček
Další typické masopustní pečivo jsou Boží milosti, které se opět smaží v dostatečném množství tuku. Připravují se většinou z nekynutého těsta, které rozválíme a vykrajujeme. Milosti se pečou v různých zajímavých tvarech a kousky těsta při vykrajování ještě ozdobně nakrojíme, aby se na pánvi nekroutily. Příliš tenké tvary při pečení rychle tmavnou, proto je musíme pečlivě hlídat.
Najdeme i recepty na nadýchané milosti s kypřicím práškem nebo kvasnicemi. Uznání určitě sklidíme ozdobnými tvary, které po upečení připomínají květiny.
Masopust je časem bujarého veselí, masek, maškarních průvodů a dobrého jídla. I my můžeme něco nového vyzkoušet a ochutnat - možná přitom zavzpomínáme na recepty, které se dříve připravovaly v našich rodinách a na kterých jsme si pochutnávali v našem dětství. Masopust letos připadá na poslední víkend v únoru, potom se už budeme těšit na jaro.