Trendy
Výměna manželek 2024 Sedm schodů k moci válka na Ukrajině Survivor 2024

Marek Zelinka ve StarDance: Dostal práci snů, ale kolegové kroutí hlavou: Vždyť není tanečník…

Marek Zelinka je výrazná osobnost.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 2 fotografie
PROFESE

Na soutěžící taneční páry ve StarDance tradičně dohlíží jako odborný poradce hlavní choreograf. Pomáhá jim a radí s jejich čísly. Jenže letos poprvé se Česká televize ze záhadných důvodů rozhodla dát tento post Marku Zelinkovi – člověku, který místo tance a choreografie vystudoval pantomimu.

Jan Onder končí, Marek Zelinka začíná

Čtyři sezony před ním měl tuhle práci tanečník Jan Onder, který se ještě předtím několikrát osvědčil jako účastník soutěže. Pak ale došlo k obměně vedení soutěže, opustil ji dlouholetý šéf projektu Jan Potměšil a jeho nejbližší spolupracovník tak byl taky odejit.

Na uvolněné místo se okamžitě začaly stát fronty; tenhle prestižní post chtěla řada lidí. A pro někoho bylo velkým překvapením, když volba nakonec padla na překvapivého Marka Zelinku.

Zelinka a taneční choreograf?

Ten má na divadelním poli velké úspěchy; že by se ale řadil mezi uznávané choreografy a tanečníky, to se říci nedá. A to přesto, že se svou současnou partnerkou Marií Doležalovou před pár lety vyhráli celou soutěž. A to právě kvůli propracovaným choreografiím.

Není divu, že se tedy po jeho angažování ozývaly zlé jazyky. „Určitě má u vedení televize protekci, protože jinak by takový flek nikdo takový nemohl dostat,“ zněly například. Jenže to je jen názor z říše čirých spekulací, nedá se nijak potvrdit.

Co se mu povedlo

Někteří lidé dokonce v některých choreografiích současného ročníku StarDance spatřují prý příliš velký vliv pantomimických prvků, respektive spíš herectví než tance, to je ale asi otázka vkusu.

Na druhou stranu Zelinka, který se tanci asi nejvíc věnoval v dětství, sklidil velký potlesk za charleston ze Souboje týmů. Soutěžící z něj prý sice byli na prášky, ale divákům se Zelinkovo aranžmá moc líbilo.

Nestíhá a hodí se spíš do divadla, zní ze StarDance

Jenže má na tuhle náročnou pozici? Sám se jí dopředu bál. „Úplně nestíhá být pravidelně na trénincích účastníků. Je to umělec, bohém, tady se uplatní především organizační talent. A tím si u něj nejsem na sto procent jistý,“ říká pod příslibem anonymity jeden z účastníků soutěže.

Má geniální nápady, ale jeho pole působnosti je spíš nějaké alternativní divadlo. Tanci se věnoval už dávno. Když to člověk nedělá denně, pozapomene i taneční figury, jejich variace a cpe do toho spíš divadelní, herecké, pantomimické prvky,“ tvrdí zase jedna z jeho dlouholetých kolegyň.

Uspěje?

Marek tedy možná nemá vyloženě taneční vzdělání a štempl na choreografie, ale zase může být dost solidní talent od přírody. Škoda ale, že se kvůli jeho covidu, který Česká televize ze záhadných důvodů tajila, jako už tolikrát tento ročník, nemohl čtrnáct dní věnovat tomu, pro co ho najali.

Snad ale do konce soutěže ještě bude mít dostatek příležitostí ukázat svůj talent naplno (i ten zmiňovaný organizační) a zavře všem pochybovačům ústa. Nebo ne a příští řada už bude bez jeho účasti?

Ornella vzdala snahy o usmíření s matkou. Už mě to obtěžuje, říká a přiznala, že dvě z jejích dětí babičku nikdy nepoznaly

Související články

Další články

Nejnovější kauzy