Mazanec: Co na něm Češi tak milují?
Už jen pár dní a svátky jara jsou tu. Co je pro Čechy symbolem Velikonoce? Rozhodně to jsou vajíčka, beránek a také mazanec, který milujeme a buď si ho sami pečeme nebo ho kupujeme v našich oblíbených obchodech. Má totiž stálé místo na slavnostním stole!
Jaro přichází a začíná tomu odpovídat i počasí, které nás konečně zbaví letošní dlouhé a nepříjemné zimy. Sice letošní velikonoční svátky nebudou úplně tradiční, ale můžeme si je přeci zpříjemnit, i když budeme doma s rodinou.
O to víc bychom si měli nechat záležet na pohoštění. A takový mazanec je absolutní základ, který nesmí na žádném stole chybět. Pokud si na jeho pečení netroufnete, kupte si ho třeba v Albertu, kde ho umí dokonale a patří mezi jejich oblíbený velikonoční sortiment už pěknou řádku let.
Podle průzkumu Alberta ale patří pečení mazance spolu se zdobením domácnosti a barvením vajíček mezi nejoblíbenější tradice spojené se svátky jara. Pokud se tedy do velikonočního pečení pustíte, můžou se hodit rady mistra pekaře Václava Bozděcha.
Tipy na přípravu mazance
1. Do těsta nikdy nelijte teplé máslo nebo olej, zbytečně zvlhne.
2. Těsto nechte dobře vykynout, raději o chvilku déle.
3. Bochánek dobře stočte, aby neprasknul. Neutahujte ho ale přespříliš, aby se nespálily rozinky na povrchu.
4. Mazanec pečte pozvolna na nižší teplotu. Při vysokých teplotách se rychle karamelizují cukry na povrchu bochánku a udělá se hnědá kůrka, ze které můžete cítit hořkost.
5. Pokud mazanec dobře uchováte, vydrží i týden a chutě se v něm postupně krásně rozvinou. Ideální je tak upéct rovnou dva bochánky, protože jeden určitě zmizí z plechu ještě téměř teplý.
Recept na velikonoční mazanec
Na 2 bochánky
• 250 ml mléka
• 160 g cukru
• kostka droždí
• 400 g hladké mouky
• 100 g polohrubé mouky
• špetka soli
• 120 g másla
• 3 žloutky
• 50 g rozinek namočených v rumu
• plátky mandlí na posypání
• 50 g nasekaných mandlí
• vejce na potření
Do teplého mléka přidejte lžíci cukru a rozdrobte droždí, promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte obě mouky se špetkou soli. Přidejte rozehřáté máslo, zbylý cukr, žloutky, rozinky, mandle, kvásek a vše promíchejte. Dobře propracované těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout v teple asi 2 hodiny.
Z těsta vytvořte dva menší mazance, dejte je na plech vyložený pečicím papírem, nahoře nastřihněte do tvaru kříže, potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a nechte ještě asi 20 minut kynout. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut.
Pokud si na přípravu mazance doma netroufáte nebo před Velikonocemi potřebujete ušetřit čas, sáhněte po hotovém a vždy čerstvém kousku se spoustou mandlí na povrchu. Rukodělný mazanec z obchodů Albert obsahuje jen ty nejlepší suroviny a jeho receptura vychází z osvědčené klasiky.