Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Nastupující dánský král Frederik má podobné rysy s britským Karlem III.: Status nevěrníka

Nový dánský král Frederik jde ve stopách britského Karla III.: Zakázaná láska a přelétavost
Zdroj: Profimedia/Koláž eXtra.cz
+ Dalších 9 fotografií
dánsko

V Dánsku se po 52 letech změní vládnoucí panovník. Po královně Margrethe II. nastoupí v neděli její syn, korunní princ Frederik. Ten má některé společné rysy se současným britským králem Karlem III. Jde například o lásku k přírodě. Oba dva jsou vášnivými ochránci životního prostředí a reprezentují moderní tvář monarchie, jak uvádí New York Times.

Na dánském královském trůnu dochází k výměně generací. Dosavadní královnu Margrethe II., která na trůnu sloužila úctyhodných 52 let, po její abdikaci nahradí její syn, korunní princ Frederik. Oblíbenou královnu tak na trůnu vystřídá mladá královská krev, která se snaží držet krok s dobou.

Stejně jako britský král Karel III., který se stal hlavou Spojeného království po smrti své matky, královny Alžběty II., je Frederik podle The New York Times součástí mladší generace monarchů, jejichž životy už byly neúnavně dokumentovány v médiích a kteří přijali současné postoje, zejména boj proti klimatickým změnám.


Zatímco královna Margrethe kdysi rozčilovala vědce, když řekla, že není přesvědčena o tom, že klimatické změny jsou přímo způsobeny lidmi, její syn je známý tím, že se zabývá ekologickými problémy.

Princ Frederik podle New York Times popsal, jak cesta do Arktidy trvale změnila jeho pohled na klimatickou krizi, a přesvědčila ho, že je jeho osobní povinností promluvit. Zúčastnil se rovněž klimatických summitů Organizace spojených národů a poskytl mnoho projevů a rozhovorů o záležitostech životního prostředí. Na poslední klimatické konferenci přitom mluvil také Karel III.

Karel i Frederik nejsou ve vztazích svatoušci

Stejně jako Karlu III. se ani Frederikovi nevyhnuly milostné eskapády. Zatímco Karel III. své manželce, princezně Dianě "zahýbal" s nynější královnou Camillou, Frederik se spekulacím o nevěře rovněž nevyhnul.


Ačkoliv je ženatý s princeznou Mary, která pochází z Austrálie, v říjnu minulého roku se podle webu stylecaster objevily fotografie Frederika, jak v Madridu tráví čas s původně mexickou herečkou jménem Genoveva Casanova.

Ta však vzápětí popřela jakýkoli vztah mezi nimi, a přestože dánská královská rodina tyto fámy veřejně nekomentovala, někteří se domnívají, že abdikace královny Margrethe 31. prosince 2023 je svého druhu reakcí a pokusem zajistit budoucnost dánské královské rodiny.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy