Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Lahodné masopustní koblihy: Návod, jak je snadno připravit i doma a kdy se dělají

+ Dalších 5 fotografií

Když se řekne masopust, snad každému se vybaví vepřové zabijačkové dobroty a sladké smažené koblihy. Zatímco na to první si můžete zajít do každé lepší hospody, na křupavé, ještě teplé koblihy však musíte mít i v dobré pekárně opravdu štěstí. Ve spolupráci s webem Toprecepty jsme proto vybrali ty nejlepší recepty a přidali pár rad, abyste si tuto pochoutku mohli v klidu dopřát i doma.

Kdy se pečou masopustní koblihy?

Koblihy si tradičně spojujeme s obdobím masopustu. To trvá od Tří králů do úterý před Popeleční středou, která letos vychází na 14. února. Hlavní masopustní veselí, které se vyznačuje hodováním a bujarými oslavami, pak vrcholí víkend před ní a právě sem patří i koblihy.

Podle většiny receptů se koblihy dělají z hladké mouky, lze ji však částečně nahradit polohrubou. Přesto je hladká ta nejlepší volba a koblihy z ní budou skvěle chutnat a těsto bude krásně nadýchané.

Jak připravit kvásek na koblihy

Základem úspěchu vašich koblih je kvalitní kvásek. Ten připravíme z čerstvého droždí, vlažného mléka, lžičky krystalového cukru a malého množství mouky. Vše dobře promícháme a necháme vykynout. Poté kvásek smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme hladké těsto.

Následovat bude proces kynutí. Vypracované těsto v míse uložíme na teplé místo a přikryjeme utěrkou. Takto pak necháme 3–4 hodiny kynout. Když těsto nabude, dáme je na pomoučněný vál a rozválíme. Následně z něj vykrájíme kolečka, která necháme ještě zhruba dvacet minut kynout.

Jak naplnit domácí koblihy

Velkou otázkou také bývá, jak dostat marmeládu do koblih. Zde jsou dva způsoby. Tím prvním je naplnit je ještě před smažením ve chvíli, kdy těsto vyvalujeme na válu do výšky zhruba 2 cm. Kulatým tvořítkem vykrajujeme kolečka. Na polovinu z nich položíme doprostřed lžičkou trochu pevné marmelády a druhým kolečkem je přiklopíme. Okraje přitiskneme. Před smažením takto připravené koblihy necháme ještě dokynout. Takto to radí i tento jednoduchý a zaručený recept na koblihy.

Pokud však máte plničku, je tu i snadnější způsob, jak jednoduše naplnit koblihy. Do hotových koblih náplně jednoduše vstříknete. Při tomto způsobu by však náplň měla být řidší, jak radí článek 10 otázek a odpovědí, jak na ty nejlepší koblihy.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy