Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Krvavý zločin v Dolních Chabrech: Šance napadených jsou v takovém případě minimální, říká odborník

V ulici mladík pobodal matku a kamaráda, před rokem se vedle utopil mladý muž.
Zdroj: eXtra.cz/Josef Onderka
Krimi

Před několika dny došlo v pražských Dolních Chabrech k pobodání matky a jejího syna útočníkem, jímž by podle spekulací mohl být synův čtrnáctiletý kamarád. Případ vzbudil na veřejnosti vášnivé diskuze. Redakce eXtra.cz oslovila Jakuba Otipku (36), ředitele české sekce Krav Maga Global a předsedu občanského hnutí Krav Maga, aby přiblížil, jakými způsoby se člověk může v případě napadení nožem bránit.

Českem otřásl případ, který se odehrál v noci z úterý na středu v Ploskovické ulici v pražských Dolních Chabrech, kde došlo k brutálnímu napadení maminky a jejího syna. Pachatel po útoku s nožem následně uprchl a pátrala po něm policie – policisté v helmách i s dlouhými zbraněmi a vrtulník s termovizí.

Ve středu ráno, pár hodin po hrůzných událostech, zveřejnila policie na svých webových stránkách, že pátrá po čtrnáctiletém chlapci. Hnědovlasý Adam B. měří něco mezi 160 a 165 cm. "Nemůžeme vyloučit, že pohřešovaný může být ozbrojený," uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Spekulovalo se, že by právě tento chlapec mohl být útočníkem. Adama nakonec našli podle informací TV Nova ve středu kolem 11. hodiny na zahradě nedaleko rodinného domu, kde byla pobodána maminka a její syn.

Několik zpravodajských webů, mezi které patří mimo jiné Blesk či TN.cz, publikovalo, že podle jejich zpráv by útočníkem v Dolních Chabrech měl být čtrnáctiletý chlapec, kamarád napadeného. Extra.cz oslovilo odborníka Jakuba Otipku (36), ředitele české sekce Krav Maga Global a předsedu občanského hnutí Krav Maga, aby přiblížil, jak se v případě podobných útoků bránit.

Podezřelé chování

Otipka přiznává, že v okamžiku, kdy se mezi obětí a útočníkem vyskytuje disproporce sil a moment překvapení, jsou šance napadené osoby minimální. „Na našich kurzech se pro takové případy snažíme naše klienty vést k tomu, aby maximum pozornosti směřovali na prevenci. Nemyslím tím něco obecného, ale rozpoznávání podezřelého chování, náznaky blížícího se útoku nebo to, co všechno může oběť udělat na verbální úrovni, aby se ze situace vymluvila,“ říká Otipka s tím, že pokud už dojde na nejhorší, měla by být oběť nějakým způsobem fyzicky i mentálně připravená.

„Jde o to, aby u sebe měla nějakou zbraň, případně i pepřový sprej,“ vysvětluje Otipka a dodává, že na kurzech klienty učí, aby používali vše, co je v dosahu. „Předměty, které se nacházejí doma, jako židle, stůl, nábytek, tašky, prostě cokoliv, co sníží disproporce, ať už dané nějakou fyziologickou stránkou, nebo použitím zbraně ze strany útočníka,“ upřesňuje.

Na prvním místě by ale podle něj měla být především snaha o vyhnutí se útoku. Cílem boje pak hlavně dostat se z místa napadení. „Cílem není klienta učit, jak získat dominanci a fyzickou převahu, ale jak si vytvořit v jakoukoli chvíli co nejefektivnější možnost se z konfliktu a ohrožení dostat, pokud je to zrovna možné kvůli časovému rozpoznání u podezřelého chování,“ uzavírá Jakub Otipka.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Další články

Nejnovější kauzy