Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Krutý osud legendární Věry Čáslavské: Vražda v rodině a deprese

Čáslavská tři týdny před nekompromisním verdiktem ještě hýřila úsměvy a působila velmi spokojeně.
Zdroj: profimedia.cz
+ Další 2 fotografie
VÝROČÍ ÚMRTÍ

Čas letí jako voda. Dnes je tomu už pět let, kdy tento svět opustila jedna z nejslavnějších českých sportovkyň všech dob Věra Čáslavská. Sedminásobná olympijská vítězka prohrála svůj boj s rakovinou slinivky, hodně si však vytrpěla i předtím.

Olympijská vítězka Věra Čáslavská se narodila v květnu 1942 v Praze. Jako malá se věnovala krasobruslení a baletu, ve svých patnácti letech ale potkala Evu Bosákovou a dala se na gymnastiku. A jak se brzy ukázalo, udělala skvěle.

Věra Čáslavská měla sedm zlatých medailí

Čáslavská se stala čtyřnásobnou mistryní světa a ve sbírce má také sedm zlatých olympijských medailí, které získala v Japonsku a Mexiku v letech 1964 a 1968.

„Pro Japonce je Věra Čáslavská dodnes symbolem tokijské olympiády v roce 1964. A tokijská olympiáda se pro ně stala symbolem poválečného návratu Japonska do světové společnosti. Proto Věru dodnes tolik velebí,“ citoval portál idnes.cz bývalého místopředsedu Českého olympijského výboru Jiřího Zedníčka.

Slavnou se stala i v Mexiku, kde získala čtyři ze svých sedmi zlatých medailí. Během olympiády se dokonce přímo v Mexiku stihla provdat za atleta Josefa Odložila a jejich svatbu tehdy navštívilo sto tisíc lidí. „Z katedrály jsme proto utíkali bočním vchodem. Mexičané jsou takoví – když mají idol, samou láskou ho umačkají k smrti a pak ho prohlásí za svatého,“ řekla Čáslavská.

Syn Věry Čáslavské zavraždil jejího bývalého manžela

Čáslavská měla s Odložilem syna Martina a dceru Radku, jejich manželství ale mělo k idylce daleko. Odložil ji podváděl, choval se agresivně a pár se nakonec rozvedl. Jenže Odložil propadl alkoholu a v roce 1993 se na diskotéce dostal do potyčky se synem Martinem.

Odložil během šarvátky spadl a zemřel. Jeho syn šel do vězení, ovšem po čtyřech letech dostal milost od prezidenta Václava Havla, kterému v jednu dobu dělala Čáslavská poradkyni.

Po smrti svého bývalého muže a obvinění syna se ale stáhla do ústraní, žila v domě s pečovatelskou službou, léčila se s depresemi a propadla závislosti na lécích na spaní. „Deprese je strašná věc, nechci se rouhat, ale je to snad horší než rakovina. Ztratila jsem patnáct let! Dovedete si to představit?“ vzpomínala na těžkou životní etapu.

V roce 2007 se však dala zase dohromady a opět začala být aktivní na všech možných frontách. Pomáhala českým sportovcům, ovšem v roce 2015 jí lékaři diagnostikovali rakovinu slinivky. O rok později se její stav ještě zhoršil a v srpnu roku 2016 svůj nejtěžší životní boj prohrála. Její ostatky byly zpopelněny v šumperském krematoriu a národ se s ní poté rozloučil v Národním divadle.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy