Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Král Karel III. namíchl veřejnost: Místo odměny vyhlásil zaměstnancům padáka

Král Karel III. propustí služebnictvo: Krok rozhněval veřejnost
Zdroj: Profimedia.cz
+ Další 4 fotografie
Propouštění

Sotva král Karel III. usedl na trůn, postaral se o skandál, který opět otřásl jeho pověstí. Poté, co zemřela královna Alžběta II. a princ Charles přijal nové jméno i titul, přišlo na řadu i stěhování z jeho dosavadní rezidence Clarence House v Londýně. Při této příležitosti ale velice nemile překvapil své služebnictvo. Za jejich dlouholetou práci a oddanost více než stovce z nich jako "odměnu" přichystal dopis, v němž uvedl, že někteří budou propuštěni. To podle deníku The Guardian namíchlo nejen zaměstnance Clarence House, ale i velkou část národa.

Ještě předtím, než princ Charles pojal po smrti své matky nové jméno i titul, žil dlouhé roky s manželkou Camillou v londýnské rezidenci Clarence House. Ta disponuje více než stovkou služebníků, přičemž někteří z nich se o člena královské rodiny starali i desítky let. Za svou věrnou službu nedostali vyznamenání či odměnu, ale naopak se musí bát o práci.

S přesunem krále Karla III. z Clarence House do Buckinghamského paláce nechal nový britský monarcha rozeslat svému dosavadnímu služebnictvu dopis, v němž avizoval, že někteří z nich budou jako nepotřební propuštěni. Zaměstnance noblesní rezidence tak zasáhl velký šok a zároveň dny nejistoty, v nichž nebudou tušit, kdo dostane černého Petra. To vše v době, kdy zemřela jejich milovaná panovnice.

Aby toho nebylo málo, oznámení bylo rozesláno během děkovné bohoslužby pro královnu v Edinburghu. "Je neuvěřitelně kruté, že pro asi 100 těchto truchlících pracovníků byly jejich služby a nasazení odměněny potenciálním propouštěním. Je to ohromně nesprávný úsudek a zaměstnanci jsou v hlubokém šoku. Je prostě nepřijatelné, aby se s nimi takto zacházelo," uvedl v komentáři pro deník The Guardian Mark Serwotka, generální tajemník Unie veřejných a komerčních služeb.

Bývalý komorník: Není to překvapení

Podle Granta Harrolda, bývalého komorníka krále Karla III., když byl ještě princem z Walesu, by však takovýto krok neměl být pro zaměstnance Clarence House žádným překvapením, že nebudou svého nadřízeného následovat do Buckinghamského paláce.

"Když jsem nastoupil, byl jsem si plně vědom toho, že pokud královna Alžběta zemře, budu nadbytečný, protože můj šéf už nebude princ z Walesu,“ řekl Harrold pro BBC. Zároveň uvedl, že si je jistý tím, že královská rodina se postará o to, aby zaměstnanci z Karlovy dosadavní rezidence byli dosazeni do pozic, kde to bude možné. "Budou pak lidé, kteří chtějí odejít do důchodu nebo chtějí změnit kariéru," dodal Harrold.

Nepopulární rozhodnutí

Tak či onak, králi Karlovi rozeslání dopisů rozhodně na popularitě nepřidalo. Nový britský monarcha se totiž dlouhodobě netěší takové přízni veřejnosti, jakou měla jeho matka. Může za to mimo jiné i jeho vztah se zesnulou princeznou Dianou, kterou podváděl s jeho současnou ženou Camillou Parker Bowles, nyní královnou manželkou.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy