Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Koronavirus v Česku slábne: Přibylo rekordně málo případů, vláda představí rozvolnění

Koronavirus v Česku slábne: Přibylo rekordně málo případů, vláda představí rozvolnění
Zdroj: extra.cz/Martin Procházka
Koronavirus

Testy v neděli potvrdily 820 nových případů onemocnění covid-19. Byl to nejnižší denní přírůstek od 13. září, tedy za posledních 32 týdnů. Od začátku epidemie nového koronaviru loni v březnu zemřelo v Česku přes 29.000 lidí, u kterých byl covid prokázaný. Rychlost šíření epidemie v posledních týdnech klesá, stejně jako počty úmrtí. Minulý týden ale také mírně zpomalilo očkování proti covidu. Vyplývá to ze statistik na webu ministerstva zdravotnictví.

Za necelých 14 měsíců od prvního prokázaného případu onemocnění covid-19 zemřelo v Česku 29.002 lidí pozitivně testovaných na koronavirus. Posledních tisíc mrtvých přibylo za 15 dní, předtím to bylo osm dní.

Od začátku letošního roku zemřelo s covidem přes 17.000 lidí. Nejtragičtějším měsícem byl březen, kdy se počet úmrtí blížil 6000. Za duben zatím ministerstvo registruje 2160 případů.

V posledních týdnech také klesá počet nově odhalených případů infekce. Tuto neděli jich bylo v mezitýdenním srovnání o 13 méně. Za celý minulý týden testy potvrdily 17.448 případů, téměř o pětinu méně než v týdnu od 12. do 18. dubna.

Reprodukční číslo stouplo

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí nakazí jeden pozitivně testovaný, v neděli stouplo z 0,83 na 0,88. Je to jeho nejvyšší hodnota za posledních 11 dní. Dále se však drží pod zlomovou hodnotou jedna, jejíž překročení by znamenalo zrychlování šíření epidemie.

Nemocí covid-19 se dosud prokazatelně nakazilo 1,6 milionu obyvatel ČR. Nejrychleji se v současnosti nákaza šíří na Vsetínsku a na Prachaticku. Za posledních sedm dní tam přibylo 322, respektive 318 případů na 100.000 obyvatel. Téměř 305 nových případů na 100.000 obyvatel za poslední týden zaznamenali hygienici na Zlínsku.

Laboratoře v neděli provedly celkem 49.500 antigenních a PCR testů na koronavirus, v mezitýdenním srovnání o zhruba 12.500 méně. Hlášení o provedených testech ale mají určité zpoždění, takže počet za neděli může ještě stoupnout, a to i výrazně.

Podíl pozitivních u preventivních testů, které tvoří naprostou většinu z celkového počtu, byl v neděli 0,31 procenta, stejně jako o týden dřív. U takzvané epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl na 7,55 procenta z necelých šesti procent před týdnem. Stejná je situace u diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé vykazující příznaky. Podíl pozitivních se tady v neděli v mezitýdenním srovnání zvýšil z 10,6 a 13,5 procenta.

Nemocnice se vyprazdňují

Spolu s klesajícími denními přírůstky nově nakažených se zmírňuje tlak na zdravotnická zařízení v ČR. V neděli bylo v nemocnicích 3098 pacientů s covidem, o 953 méně než před týdnem. Počet hospitalizovaných je tak nejnižší od poloviny října.

Příznivá je i statistika pacientů s covidem, kteří jsou v těžkém stavu. V neděli jich bylo necelých 700, nejméně od Vánoc.

V celé ČR bylo k dnešnímu ráno volných téměř 30 procent standardních nemocničních lůžek s kyslíkem z celkových 22.686. Pro covidové pacienty jich bylo vyhrazených 2115. Ze čtvrtiny jsou neobsazena lůžka s umělou plicní ventilací. K dispozici jich je 610, z toho 324 pro pacienty s koronavirem.

Zdravotníci v ČR aplikovali v neděli 17.644 dávek očkování proti covidu, což byl počet srovnatelný se stejným dnem o týden dříve. Za celý minulý týden bylo naočkováno necelých 344.300 dávek, o 7,5 procenta méně než o týden dříve.

Vláda oznámí další rozvolnění

Od začátku očkování koncem prosince loňského roku bylo v Česku podáno 2,822.491 dávek vakcíny. Zhruba tři čtvrtiny připadají na očkovací látku od firem Pfizer/BioNTech. Plně naočkovaných proti onemocnění covid-19 je 945.820 lidí.

Vláda dnes představí hygienický režim, ve kterém by od 3. května měly začít po zmírnění epidemie koronaviru fungovat zatím uzavřené obchody a část služeb. Jednat bude například o pravidlech užití testů. Do konce dubna musí také sdělit, zda bude povinné testování na covid ve firmách a na úřadech pokračovat v červnu, případně déle. Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) ČTK sdělil, že věc probere ráno vládní rada pro zdravotní rizika. Ta by měla rozhodnout také o otevření registrace na očkování pro zájemce ve věku mezi 55 a 59 lety. Možnost by mohli dostat podle premiéra Andreje Babiše (ANO) od středy.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy