Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Kontroverzní zápas Romové vs. Ukrajinci řeší i Rakušan. Organizátoři po kritice couvají. Lepší v ringu než na ulici, hájí nápad jiní

+ Dalších 6 fotografií

Sportovní organizace RedFace připravovala velkolepý zápas Ukrajinci proti Romům, který měl být pod pravidly MMA. Jak se ale ukázalo, organizátoři nakonec konání této kontroverzní show přehodnotili a podle vyjádření promotéra pro eXtra.cz na boj menšin nedojde. Za vším stojí silná vlna kritiky, protože podle mnohých jen pořadatelé rozdmýchávají už tak dost napjatou atmosféru mezi oběma tábory.

Organizátoři ustoupili

Organizace RedFace chtěla zřejmě vytěžit co nejvíce z národnostního napětí, které v uplynulých měsících nejednou vyvrcholilo v násilí. K tomu mělo dojít i v kleci, kde se měl odehrát zápas Romové vs. Ukrajinci, tedy souboj, který budil velmi rozporuplné reakce. Své plány, jež byly terčem kritiky, nakonec organizátoři sami přehodnotili.

"Po důkladném zvážení jsme se rozhodli zrušit plánovaný zápas Romové vs. Ukrajinci. Toto rozhodnutí jsme učinili po pečlivém zhodnocení všech možných důsledků takového souboje. Naším hlavním cílem je vždy podporovat a šířit vášeň pro bojové sporty mezi našimi fanoušky. Nikdy jsme nechtěli vyvolávat jiné emoce než ty, které jsou spojené s radostí a vzrušením z těchto sportů," řekl eXtra.cz promotér RedFace Petr Diviš.

Jako velkou chybu vidí Diviš zveřejnění neoficiální fightcard. "Nebyla pro veřejnost, ale pouze pro pracovní účely. I když jsme ji nahradili za správnou, již bylo pozdě. Zápas měl být podle pravidel MMA a v duchu fair play 2 vs. 2, dva proškolení rozhodčí by dohlíželi na pravidla. Zápas tedy nebude a tímto bychom uzavřeli celou kauzu," dodal Diviš.

Oběma komunitám je připraven pomoci

Promotér se navíc vyjádřil, že se modlí za mír a klid obou komunit. "Jsem popřípadě připraven pomoci s jakýmkoli problémem jak Romům, tak Ukrajincům..,” řekl závěrem promotér za celou sportovní organizaci RedFace a všechny, kdo se na zápasech a všem kolem nich pravidelně podílejí.

"Dospěli jsme k názoru, že se tento zápas nemůže uskutečnit, protože by to nebylo dobré ani pro stranu Ukrajinců, ani pro stranu Romů," uvedl romský rapper Rakys, který si vzal nábor zápasníků ze své komunity na svá bedra. "Ale já za sebe mohu říci, že za celou tu dobu, co jsou tu Ukrajinci, jsem jich spoustu poznal, jsou to mí kamarádi a díky zápasu, který měl být, jsem poznal i další, kteří jsou s námi spojení," dodal romský oblíbený hudebník.

Názory politiků

K rozhodnutí zrušit zápas Romové vs. Ukrajinci došlo pouhé tři měsíce poté, co Národní sportovní agentura zakázala pořádání soutěže ve fackované, kterou se chystala uspořádat RedFace. Promotér tedy změnil koncept a většina soubojů v kleci proběhla v duchu MMA, což se na prvním turnaji také stalo. To se bude opakovat i nyní v září, kdy se na akci znovu utkají sportovci, celebrity a internetoví influenceři.

Právě v rámci tohoto večera mělo dojít k duelu dva na dva mezi dvěma Romy a dvěma Ukrajinci. Nábor Romů pro zápas si podle našich informací vzal na svá bedra romský raper Rakys jako zástupce této komunity. Konání duelu vyvolalo takové pozdvižení, že se k němu vyjádřili i politici.

„Původně jsem myslel, že je to fake. Dobře, lepší válka v ringu než na ulici. Spíše mi ale připadá, že zneužívají tu aktuální situaci,“ řekl webu Expres.cz Marko Cavali, zakladatel strany Roma Luma, který je aktuálně předsedou Asociace romských podnikatelů, sociálních podniků, spolků a živnostníků (ARSZ).

Výrazný nesouhlas se zápasem vyjádřil ministr vnitra Vít Rakušan. „Obliba bojových sportů je věcí osobního vkusu, promovat je ve válečné rétorice je však nejen nevkusné, ale hlavně nebezpečné. Ke snížení napětí mohou stokrát lépe přispět třeba společné (a třeba sportovní) aktivity romských a ukrajinských dětí než takováhle ,show´,“ napsal Rakušan na sociální síť X (dříve Twitter).

Související články

Další články

Nejnovější kauzy