Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Survivor 2024 - aktuálně

Kolik dáme za velké točené: Velké zmatky kolem ceny piva kvůli nové sazbě DPH

Kolik dáme za velké točené: Velké zmatky kolem ceny piva kvůli nové sazbě DPH
Zdroj: profimedia.cz
+ Další 2 fotografie
paskvil
Od 1. května musí každý výčepní počítat s tím, že točené pivo vypité v hospodě spadne do 10% sazby DPH. Díky nižší dani zůstane výčepním víc v kapse, ale pořád to má háček. Co když si zákazník vyžádá pivo do džbánu?

Úředníci ministerstva financí se musejí posledních pár dní potýkat s úšklebky a škodolibými poznámkami. Na internetu se objevil diagram, který má ukázat snad všechny komplikace, které mohou nastat od 1. května, i když měla celá změna daně z točeného piva z 21 % na 10 % hospodským hlavně pomoci. A mohou nastat velmi zajímavé a zapeklité situace.

Zlaté české ručičky

Pokud si zákazník nechá od května natočit pivo, které plánuje vypít v hospodě, výčepní odvede jen 10% daň. Změna nastává, pokud štamgast plánuje pivo odnést s sebou ve džbánu, DPH zůstane 21 %. Zajímavé počítání by bylo, kdyby si zákazník dal s přáteli pár točených v hospodě a pak si chtěl odnést pár kousků domů. Může se stát, že ho napadne pivo přelévat do džbánu, čímž ušetří. Pokud totiž hospodští díky nižší dani srazí ceny vypitého piva v hospodě, vyloženě to za takové obcházení stojí.

10 %, 15 % nebo 21 %?

Vypadá to tedy, že když zákazník přelije například pět půllitrů, které by měl správně vypít v hospodě, do džbánu nebo jiné nádoby a vynese je ven, ušetří patnáct korun, které by ale neušetřil, kdyby si nechal pivo do džbánu natočit rovnou.

Ministerstvo financí tvrdí, že toto jsou až extrémní modelové případy a sazby DPH budou jen dvě. Ale pořád jsou vlastně tři, 10% za točené velké pivo v restauraci, 21% u lahvového piva, které je vypité v restauraci, nebo u točeného piva a lahváče zakoupeného u stánku. Nealko pivo, čepované nebo v lahvi, si dejte v restauraci a daň bude 10 %. Pozor na stánkové nealko, tam je 15% sazba.

Efekt se neočekává

Ze snížení daně by neměl profitovat nikdo jiný, než provozovatelé restaurací a dalších gastronomických zařízení. Neočekává se, že by hospodští měli pivo zlevňovat, ale snížení daně by mělo pomoci nejen městským restauracím, mělo by se dostat i na vesnické hospůdky.

Bartošová brala úspěchy jako samozřejmost, svou slávu ale neustála, tvrdí její první manažer. Showbyznys ji semlel

Související články

Další články

Nejnovější kauzy