Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Kdy se budou slavit Velikonoce v roce 2028? Velký pátek připadne na 14. dubna

Velikonoce 2028: Kdy bude Velký pátek, velikonoční neděle a velikonoční prázdniny
Zdroj: Pixabay
KDY A PROČ?

Velikonoce v roce 2028 oslavíme v polovině dubna. Velký pátek připadá na 14. dubna a Velikonoční pondělí pak na 17. dubna. Velikonoční prázdniny budou mít děti od čtvrtka a do lavic se vrátí v úterý 18. dubna. Velikonoce patří mezi pohyblivé svátky a jejich datum se tak každý rok mění. Kdy se na ně můžete těšit, to si můžete spočítat podle úplňku. V článku vám poradíme, jak na to!

V roce 2028 vychází velikonoční neděle na 16. dubna. Velikonoční pondělí pak oslavíme tedy 17. dubna, kdy je zároveň státní svátek a většina lidí nejde do práce.

Velikonoční prázdniny v roce 2028

Děti na základních a středních školách budou mít během Velikonoc pětidenní prázdniny počínající čtvrtkem 13. dubna 2028. Od roku 2016 je kromě Velikonočního pondělí státním svátkem i Velký pátek. Tyto dny tedy standardně nechodí do práce i dospělí. Zatímco v pondělí však zůstanou obchody ze zákona zavřeny a vy si tak nikde nenakoupíte, na Velký pátek se toto nařízení nevztahuje a supermarkety budou otevřeny.

Jak vypočítat, kdy budou Velikonoce?

Zajímá vás, jak zjistit, kdy budou Velikonoce? Zde je snadný návod. Velikonoční neděle připadá vždy na první neděli po prvním jarním úplňku, to znamená po jarní rovnodennosti. Ta je církví definována na 21. března a toto datum se nemění. Pokud tento úplněk připadne na neděli, slaví se Velikonoce až neděli následující. Může to být ale ještě složitější. Úplněk se totiž vypočítává cyklicky. Liší se tak od skutečného astronomického úplňku.

Pravoslavné Velikonoce 2028

Pravoslavné Velikonoce se většinou slaví trochu později, někdy ale také vychází na stejný den jako běžné Velikonoce. Výpočet data vychází ještě ze staršího juliánského kalendáře, a to i přesto, že od roku 1582 používají gregoriánský. Pravidla k získání data jsou tedy o něco složitější. V roce 2028 připadnou pravoslavné Velikonoce na neděli 16. dubna.

Vše o Velikonocích (zvyky, tradice, recepty) ➔

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy