Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Kauza Primark Drážďany vs Praha pokračuje: Byli jsme, nakoupili jsme, porovnali jsme

Kauza Primark Drážďany vs Praha pokračuje: Byli jsme, nakoupili jsme, porovnali jsme
Zdroj: Martin Procházka a Anna-Marie Humlová pro eXtra s jejich souhlasem
+ Dalších 11 fotografií
Extra testuje

Redakce eXtra.cz nakoupila zdánlivě totožné zboží v Primarku v Drážďanech a v Praze. Porovnali jsme cenu i kvalitu a nestačili jsme se divit. V Německu, kde je průměrný plat vyšší, pořídíte mnohé zboží levněji než u nás.

Vyplatí se jezdit nakupovat do Drážďan?

"Čekaly jsme slevy, v Německu bychom nakoupily třikrát levněji," ohrnovaly nos české zákaznice na pražském Václaváku při otvíračce první české pobočky Primarku. Redakce eXtra.cz se rozhodla zjistit, zda jde jen o jejich osobní pocit, anebo o krutou realitu. Nakoupí čeští zákazníci skutečně dráž a v horší kvalitě? Vydali jsme se zjistit pravdu.

Prvním, téměř nesplnitelným úkolem bylo sehnat totožné zboží v zahraničí i u nás. Jak už jsme informovali, nabízí drážďanská pobočka větší výběr zboží. Nakoupíte tam také jiné kousky než v Čechách. Dalším problémem byly velikosti. V německém Primarku jsme koupili bílé šaty velikosti 40, v pražském obchodě jsme už totožné šaty sehnali pouze v o číslo větší velikosti a jiné barvě.

Redakce eXtra.cz srovnala cenu a kvalitu zboží

Ponožky

Zakoupili jsme tréninkové ponožky. Na první pohled vypadají absolutně stejně. Německé stojí 3.50 €, což je v přepočtu 89 korun. Úplně stejné ponožky nás v Praze vyšly na překvapivých 75 korun, ovšem až po slevě, kdy byla původní suma přelepena. Původní cena v Čechách činila 90 korun. Obě balení ponožek byla vyrobena v Číně, byla k dispozici ve stejných velikostech a měla stejné balení i totožné uvedené složení. Také "na omak" působila obě balení ponožek stejně.

Kalhotky

Redakce eXtra.cz dále koupila trojbalení kalhotek typu tanga, oboje byly k dostání ve velikosti M, která je totožná s evropským číslováním 40-42. V německé pobočce bylo ovšem mnohem obtížnější tuto velikost sehnat. V Drážďanech vyšlo balení kalhotek na 4.50 €, což je v přepočtu 114,90 korun. V Čechách totožné balení pořídíte za 115 korun. Balení bylo totožné, oboje vyrobeno v Bangladéši.


Sukně

Pokusili jsme se koupit dvě podobně vypadající sukně. Německá verze letní sukně se dala pořídit za 14 €, což je v přepočtu 357,50 korun. Sukně byla vyrobena ve Vietnamu. Tam byla vyrobena i sukně pořízená v Česku, ta vyšla na 365 korun. Materiál se lišil, což necháváme bez povšimnutí, neboť se jedná o lehce jiný druh sukně. Ta zakoupená v Německu je vyrobena z lehčího materiálu.

Šaty

Šaty zakoupené v Německu jsme v Čechách už ve stejné barvě a velikosti nesehnali. Bílé šaty z Drážďan vyšly na 19 €, což je v přepočtu 485 korun, měly na sobě ale i polepku pro české zákazníky. Cena v korunách byla uvedena jako vyšší, pokud byste tedy chtěli v Německu koupit šaty a platit v korunách, zaplatili byste 495 korun. Totožné šaty, pouze v jiné barvě a velikosti, byly v Praze k sehnání za "dražší" cenu, tedy za 495 korun. Každé šaty byly navíc vyrobeny jinde. Bílá verze šatiček z Německa byla vyrobena v Indii, písková verze byla vyrobena v Bangladéši. Na pohmatání působily šaty obdobně.

Verdikt

Ceny se na první pohled mohou zdát jako srovnatelné; v minulém článku jsme informovali o pásku, který se dal v Praze sehnat o "pouhých" 5 korun dráž. Pražanům se tedy až do Drážďan kvůli pár korunám jezdit nevyplatí, avšak lidem žijícím v příhraničí určitě ano. Pokud si ale člověk navíc nákupy vztáhne na průměrný plat českého a německého občana, zjistí, že Češi ve skutečnosti za oblečení zaplatí mnohem více než Němci, kterým nákupy v Primarku musejí připadat jako naprostá cenová bomba. Průměrný plat Čecha totiž činí 38 525 Kč, zatímco průměrný plat Němce činí v přepočtu 106 000 korun. Každý z nich tak hledí na každou utracenou pětistovku zcela jinýma očima.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy