Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Kauza kolem Aleny Schillerové: Svým kameramanům dohodila výhodný kšeft

Alena Schillerová: Její osobní fotografové spolupracovali s Celní správou
Zdroj: Martin Procházka/eXtra.cz
+ Další fotografie
Finance

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová čelí v současné době kritice, že měla zneužívat veřejných peněz pro soukromou prezentaci. Portál Neovlivní nyní přišel na to, že kameraman najatý Schillerovou k její propagaci natočil také video ve spolupráci s celníky a komparzisty. Téměř totožné video přitom již existovalo. 

Na jaře 2020, kdy v zemi vypukla pandemie koronaviru, se všichni rozhodli nějakým způsobem pomoci. Zdravotníci, policisté, celní správa i další točili videa, kde tancují, aby vykouzlili úsměv na tváři zdravotníkům i občanům.

Jenže web Neovlivní přišel na jednu věc. Tehdy si Celní správa ČR točila videa sama a na sociálních sítích získala velikou popularitu. O dva měsíce později však vzniklo další video, které už bylo značně propracovanější. Trvá dvě a půl minuty a kromě celníků jsou v záběrech i komparzisté. Nejsou na něm navíc žádná povzbuzující hesla, jako tomu bylo u předešlých videí.

Sama Schillerová video chtěla

Pro již zmíněný web potvrdila mluvčí Celní správy Hana Prudičová, že se jednalo o zakázku. „Ano, video vzniklo ve spolupráci ministerstva a Celní správy,“ uvedla. Pracovníci ministerstva financí potvrdili, že video chtěla osobně bývalá ministryně financí Alena Schillerová. „Byl to její pokyn,“ uvedl jeden z úředníků. Zajímavé je také to, že toto propracované video Schillerová na svých sociálních sítích nikde nezveřejnila, zatímco ta první, která vytvořili celníci sami, ano.

Tato informace vyplula na povrch v době, kdy se kolem bývalé ministryně financí Aleny Schillerové řeší kauza s možným zneužíváním státních peněz. Web Seznam Zprávy přišel na to, že kameraman a fotograf Schillerové měli stát téměř dva miliony korun, a to vše ze státní kasy. Každý měsíc tak brali bezmála sedmdesát tisíc korun. „Šlo o fotografa a kameramana ministerstva financí, profesionály, kteří pracovali na tiskovém odboru a spolu i s dalšími kolegy utvářeli mediální obraz celého ministerstva,“ hájila se Schillerová.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy