Trendy
Farma Česko válka na Ukrajině Clash 13 Dara Rolins

Kantýna, kde nic nepřijde nazmar! V Albertu zachránili 44 tun jídla a uvařili z něj tisíce obědů

Kantýna, kde nic nepřijde nazmar! V Albertu zachránili 44 tun jídla a uvařili z něj tisíce obědů
Zdroj: Albert
zero food-waste

Unikátní zero food-waste zaměstnanecká kantýna řetězce Albert v Nových Butovicích dokazuje, že i z přebytků lze každý den vykouzlit chutné a plnohodnotné jídlo. Za tři roky provozu zachránila neuvěřitelných 44 tisíc kilogramů potravin a proměnila v desítky tisíc porcí jídel pro zaměstnance a tisíce porcí občerstvení pro interní i externí eventy. 

Koncept Albertovy zero food-waste kantýny staví na každodenním využití čerstvých potravin z prodejny – od zeleniny a ovoce až po maso a další suroviny, kterým se blíží datum spotřeby. Každý pracovní den v kantýně začíná výběrem surovin přímo v prodejně. Celé menu tak šéfkuchař vymýšlí až ráno na místě, jen pár hodin před výdejem strávníkům. „Je to pestrá práce v tom, že je každý den jiný, není možné odhadnout, které kombinace surovin na mě budou čekat další den. Jen v málokteré práci může kuchař takhle často experimentovat,“ vysvětluje šéfkuchař Stanislav Vaněček. Denně pro zaměstnance z prodejny i přilehlé kanceláře připravuje polévku a dvě hlavní jídla.  

O obědy je mezi zaměstnanci zájem, tradičně největší úspěch mají české klasiky. Sázka na jistotu je řízek nebo sekaná, oblíbený je také obalovaný květák s brambory a tatarkou. Vaření pro kolegy ale není jen o přípravě jídel, ale i o radosti z toho, když chutná. „K pochvale kolegové využívají například nástěnku v jídelně, kam mi píšou vzkazy. Nejlepší zpětná vazba je pro mě ale prázdný talíř,“ dodává. 

 

 

Kantýna, kde nic nepřijde nazmar! V Albertu zachránili 44 tun jídla a uvařili z něj tisíce obědů

Celé denní menu šéfkuchař Standa vymýšlí až ráno.  

 

V Albertu se jídlem neplýtvá 

Obchodník dlouhodobě bojuje proti plýtvání prostřednictvím řady opatření, jedním z nich je i iniciativa „Pomozte nám neplýtvat“ v rámci které mohou zákazníci pořídit potraviny s blížícím se koncem doby spotřeby s výraznou slevou. Potraviny, které se ani tak neprodají, směřují k lidem v nouzi. V případě, že potravina není vhodná ke konzumaci, daruje ji řetězec zoologickým zahradám či záchranným stanicím pro zvířata. 

Mezi další aktivity řetězce, proti plýtvání potravinami, patří například upcycling. Po oblíbeném banánovém chlebíčku, pečeném z přezrálých banánů, letos na jaře Albert zákazníkům představil koláče pečené z neprodaného ovoce a pizza snack z odkrojků uzenin, které by jinak zůstaly nevyužité. Chutné pečivo zachrání v rámci tohoto food upcycling programu desítky tun surovin za rok. 

Láska Jiřího Krampola o posledním rozloučení: Eva Svoboda chtěla uspořádat pohřeb, zabránila jí zásadní věc

Související články

Další články

Nejnovější kauzy