Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Kalousek jde tvrdě do Farského: Honzo, je to podvod a obelhávání voličů, hřmí exministr

Miroslav Kalousek se opřel do Jana Farského
Zdroj: Profimedia.cz/Koláž Extra.cz
politika

Záměr poslance STAN Jana Farského odjet na půlroční studium do Ameriky vyvolal na politické scéně bouři. Farského kritizují jeho kolegové napříč politickým spektrem. Jako další se přidal i exministr financí Miroslav Kalousek. "Je mi to moc líto, Honzo, ale tohle je prostě podvod a obelhávání voličů," napsal na Twitteru.

Poslanec za STAN Jan Farský rezignuje na post předsedy poslaneckého klubu hnutí Starostů a nezávislých. Půl roku plánuje strávit na stáži na univerzitě v americkém Oregonu. Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal stipendium. Plat poslance bude během svého pobytu v USA posílat několika neziskovým organizacím. Farský to v úterý uvedl na svém Twitteru.

"Je to pro mě obrovská pocta, ale také jedinečná možnost dál rozvíjet svou profesní dráhu. Svou půlroční stáž jsem konzultoval jak s předsedou STAN Vítem Rakušanem, tak i předsedou vlády Petrem Fialou. Jsem rád, že mě oba v mém dalším osobním i profesním růstu podpořili," napsal Farský.

Není jiná cesta než rezignovat, napsal Kalousek

Jeho záměr následně vyvolal smršť převážně negativních reakcí. Lidé se podivovali nad tím, že si může poslanec dovolit na půl roku opustit práci. Ke kritikům Farského počínání se nyní připojil i bývalý politik TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek: "Je mi to moc líto, Honzo, ale tohle je prostě podvod a obelhávání voličů. Pokud jsi myslel vážně všechny hodnoty, které jsme spolu osm let zastávali v jednom poslaneckém klubu, rezignuj na mandát. Jiná čestná cesta není," uvedl Kalousek.

Kalousek není jediný, který se pozastavil nad Farského rozhodnutím. Jeho záměr kritizovala také například exministryně financí za ANO Alena Schillerová: "Způsob, jakým Jan Farský poděkoval voličům, kteří ho dostali do Sněmovny, je věcí jeho svědomí. Být poslancem je obrovský závazek a nedokážu si představit, že bych občanům vzkázala: Beru si na půl roku pauzu, vaše zájmy dávám k ledu," napsala opoziční politička. Farského chtějí podle serveru iDnes.cz s hnutím STAN řešit rovněž Piráti na koaliční radě, informoval o tom v úterý místopředseda Pirátů Marcel Kolaja.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy