Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Kalendář vánočního pečení: Je čas zadělat na perníčky, nepečené nechte na konec

+ Dalších 10 fotografií

Vánoce jsou opět tady a to znamená, že je tu i čas vánočního cukroví. Není sice povinností každého péct, ale pokud patříte mezi nadšené kuchaře nebo máte doma děti, jistě si nedovedete Vánoce bez vonícího cukroví  představit. Kdy ale jaké cukroví začít péci, aby bylo na Štědrý den v té nejlepší formě? Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz jsme pro vás připravili ideální harmonogram, s čím kdy začít, abyste se vyhnuli stresu a oslnili dokonalou připraveností.

Jelikož Štědrý den letos vychází na poslední adventní neděli, může se zdát, že jsme lehce ochuzeni o čas na přípravy na Vánoce a pečení. Není tomu ovšem tak, stačí zkrátka začít dříve.

Fáze příprav – do 1. adventní neděle (3. prosince 2023)

A s tím souvisí i fáze příprav, kterou byste rozhodně neměli podcenit. V rámci ní si promyslete, jaké a kolik cukroví budete chtít péct, zkontrolujte formičky, vykrajovátka a další potřeby na pečení.

Důležitým bodem této fáze je nákup surovin. Zde je dobré sepsat si potřebné suroviny do tabulky, kde si do každého sloupce zapíšete jednu surovinu a pak postupně připisujete gramáž podle druhu cukroví.

Fáze těst a perníčků – do 2. adventní neděle (10. prosince 2023)

V tuto chvíli je dobré začít s přípravou těst, která potřebují nějakou dobu na odležení, a napéci cukroví, jenž musí do Vánoc změknout. Pokud tedy plánujete péct perníčky, anýzky nebo zázvorky, už na nic nečekejte a pusťte se do nich. Hotové je pak odložte do čisté a suché krabice na chladné místo. Krabice je také dobré předem si popsat, později to usnadní hledání.

Nejvyšší čas je také na oblíbené zahraniční moučníky – drážďanskou štólu a anglický vánoční pudink. Oba na odležení potřebují několik týdnů, aby se správně prolnuly všechny chutě.

Fáze tradičního cukroví – do 3. adventní neděle (17. prosince 2023)

Nastal čas takzvaných tradičních druhů cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecké, strojkové cukroví, košíčky či pracny. Linecké slepované marmeládou už můžete ke konci týdne začít plnit, ať se hezky rozleží. S ostatními náplněmi však zatím raději počkejte.

Pokud jste perníčky do teď nestihli, můžete to zachránit těmi, které jsou ihned měkké. Jejich recept máme v náhledové videu. Zbylé bílky z pečení si uschovejte v ledničce nebo zamrazte pro další použití. Můžete z nich udělat lahodné bílkové cukroví či cukrovou polevu, kterou ozdobíte perníčky.

Fáze krémů a nepečených druhů – do 4. adventní neděle (24. prosince 2023)

Poslední týden před Vánocemi už byste měli mít v podstatě skoro všechno hotové a jen plnit cukroví krémy, jelikož ty by se zkazily. Začněte těmi máslovými, pudinkové a vaječné si nechte až na konec. Vydrží nejdéle 10 dnů.

Pokud byste měli pocit, že stále nemáte dost, pusťte se do nepečeného cukroví, jako jsou vosí hnízda či kokosové kuličky.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy