Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jiří Ployhar ze Slunečné o temné minulosti: Někdo heroinem končí, já jím začínal

Jiří Ployhar ze Slunečné
Zdroj: Se souhlasem FTV Prima
+ Další 2 fotografie
Rozhovor

Před filmovou kamerou stál už ve svých osmi letech, do širšího povědomí se dostal o více než deset let později díky seriálu Život na zámku, proslavila ho ale až role Mrázka v seriálu Redakce. Jiří Ployhar (45) pochází z umělecké rodiny, což mělo určitě zásadní vliv na volbu jeho budoucího zaměstnání. Jeho maminka jako expertka na herectví mu dodnes dělá mentorku. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka na TV Prima se rozpovídal o své drogové minulosti a jak ho málem stála život. 

Exprerimenty v mládí

Tatínek herce Jiřího Ployhara je dokumentarista, bratr je kameraman a maminka expertka na herectví. I když se chtěl v mládí živit sportem, rodinná umělecká tradice ho stejně nakonec zviklala a stala se jeho životní cestou. Přesto ale v mládí prošel zkušeností, která ho málem stála život.

"Chtěl jsem hrát fotbal, ale bylo jasné, že na první ligu to nebude. Tak mě maminka začala vodit na konkurzy. Pak jsem se přihlásil na konzervatoř, to mě málem zabilo," vyprávěl známý herec v pořadu 7 pádů Honzy Dědka. "Byla 90. léta a já jsem viděl film Doors a Jima Morrisona, takže když je tam scéna, kde je předávkovanej heroinem ve vaně v Paříži, měl jsem za to, že to je romantický. Říkal jsem si, že musí být bezvadný mít ten herák v sobě, a tak jsem ho malinko v telecích letech napodoboval, málem mě to stálo život," vzpomínal Ployhar, jak experimentoval s drogou, která v 90. letech doslova ovládla naši republiku.

Pak se přihlásil na DAMU, aby ho vrátila do života. "Něco jsem si okusil, není to tak romantický, jak jsem to viděl ve filmu Doors. Jenom bouchalo srdíčko a byla to blbost hrát si na Jima Morrisona, radši jsem se měl učit na kytaru a perfektně zpívat," směje se dnes Jiří.

Vyhazov ze studií

"Člověk se dostane v patnácti na školu, kdy má ráno hodinu zpěvu, pak dvě hodiny nic, pak hodinu jevištní mluvy, pak zase nic a pak večer herectví. Takže žije na Starém Městě a je mu 15 let a jsou 90. léta. Tak si opatří dlouhou šálu, protože to je znak umělce, chodí za Rudolfinum „diskutovat o životě“, pravdařit, joint v ruce. Jak někdo začíná trávou a končí na heroinu, já jsem to měl opačně," vyprávěl Ployhar, kterému potom přišel dopis, že je z konzervatoře podmínečně vyloučen. V marihuanovém oparu to vůbec, ale vůbec nebral vážně.

"Po setkání s ředitelem jsem dostal dopis, že jsem opravdu vyloučenej. A co teď? Maturitu jsem měl, vyloučený jsem byl v 5. ročníku. Profesionální armádu jsme ještě neměli, takže kromě vyloučení mi hrozil ještě jeden dopis," svěřil se v rozhovoru se svými tehdejšími obavami. "Můj tatínek, který byl v armádním filmu, to nechápal. Říkal, že vojna dělá z mužů chlapy. Ten dopis pak přišel, já jsem se začal klepat," dodal.

Jiří Ployhar známému moderátorovi svěřil i detaily z intimního života. Když procházel pubertou, dělal si v diáři hvězdičky a srdíčka, podle toho, co ten den dělal. "To bylo na začátku intimního života. Když ten den něco proběhlo… hvězdička byla jako se vším všudy až do konce. A srdíčko bylo, když to taky proběhlo, ale nebylo to vevnitř."

Život s expertkou

Maminka Jiřího Ployhara, kterého si můžete mimo jiné pamatovat ze seriálu Horákovi nebo Slunečná, hrála jako malá princeznu se zlatou hvězdou na čele. "Od té doby o herectví ví úplně všechno," řekl herec. "Radí mi hlavně pokoru. Vysvětluju jí, že to chce také sebevědomí, aby se člověk na jevišti neklepal, když budu pokorný v koutě, každý do mě jenom kopne. To maminka nikdy nepochopí," svěřil se Ployhar se smíchem a dodal, že jeho maminka dokonce ví naprosto přesně, kde byl moc a kdy má být víc civilní.

"Kdysi si moc přála, abych hrál prince. Dokonce mi vystřihovala z Vlasty reklamy na mastičku, kterou se namažu na hlavě a druhý den budu mít háro. Vysvětloval jsem jí, že já nikdy prince hrát nebudu, ale ona mi pořád nosila ty výstřižky," zavzpomínal na maminčiny ambice herec.

Ani dnes se údajně s jeho absencí vlasového porostu nesmířila a snažila se ho nahnat na nastřelení vlasů do Turecka, kde je to levnější. "Tak jsem si spočítal, že kdybych si to nechal udělat tady, bude mě to stát 6 milionů, ale v Turecku jenom 3," řekl herec se smíchem.

Celý díl 7 pádů Honzy Dědky uvidíte již dnes večer na Primě.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy