Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jiří Kajínek se nevzdává: Promluvil o nových plánech na očištění jména

+ Další 4 fotografie

Jiří Kajínek je sice již přes pět let na svobodě, přesto jsou dny, které by nejraději vymazal z kalendáře. Mezi ty patří i 8. srpen. Právě v tento den byl totiž dopaden a později také odsouzen za dvojnásobnou nájemnou vraždu. Nikdy se ke zmíněným činům ale nepřiznal a i nyní, kdy je na svobodě, bojuje za očištění svého jména. V rozhovoru pro eXtra.cz promluvil o získávání nových důkazů, které by mu pomohly k obnově řízení. 

Nebýt milosti od prezidenta Miloše Zemana, Jiří Kajínek by byl stále ve vězení. Dny, kdy se na svět díval skrz mříže, jsou ale minulostí. Přestože mu zbývají necelé dva roky podmínky a pak bude zcela volný, on stále bojuje za očištění svého jména. Před časem dokonce prostřednictvím Blesku nabídl milionovou odměnu tomu, kdo mu přinese takovou informaci, která přiměje soudy k obnově jeho řízení či ke zproštění všech obvinění.

Práce se svědky

“Situace je taková, že se mi ozvalo mnoho různých svědků. Řeknu to ale jednoduše. Pokud by byla vůle, tak by ta svědectví měla stačit na to, abych byl očištěn. Ta vůle ale není,” říká Jiří Kajínek v rozhovoru ve studiu eXtra.cz s tím, že se i proto nesnaží svědectví předkládat soudům.

“Tu situaci znám. Nepotřebuju ani právníky. Moje vzdělání a zkušenosti stačí na to, abych věděl, oč tu běží. Česká justice se vždy zuby nehty brání tomu, aby uznala, že něco rozhodla špatně. Apriori to platí pro všechny,” dodává Kajínek s tím, že v jeho případě není vůle pro to, aby se jeho případ ještě někdy šetřil.

Obnova řízení

Rozhodně se ale nevzdává. "Mým cílem je obnova řízení, aby soud rozhodl tak, jak by měl, a zprostil mě obvinění. Když jsem byl ve vězení, ta svědectví, která jsme předložili, by za normálních okolností musela stačit k obnovení řízení. Plzeňský soud to ale zamítl. Soudce řekne, že on si neumí představit, že by se něco takového stalo, tak se to nestalo. Soudce se pasuje do role boha,” dává příklad Kajínek, který sice chvílemi zní až odevzdaně, prý ale očištění svého jména nevzdává. Jak probíhá hledání svědků a má nové indicie? Rozhovor s Jiřím Kajínkem si pusťte ve videu.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy