Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jiří Bartoška v seriálu Smysl pro tumor bojuje s rakovinou. Během natáčení ještě nevěděl, že jí skutečně trpí

Jiří Bartoška si prošel nepříjemným natáčením.
Zdroj: Se souhlasem České televize
+ Další 4 fotografie
NATÁČENÍ

Jiří Bartoška (76) si v novém seriálu Smysl pro tumor zahrál svou zatím nejvíce ležící roli. Jako postava léčící se s rakovinou téměř nevstal z nemocniční postele. Jak však v rozhovoru pro Českou televizi prohlásil, vůbec mu to nevadilo, protože je rovinný herec a mnohem větší problém by prý měl, kdyby po něm chtěli chodit do kopce.

Seriál Smysl pro tumor odstartuje v České televizi první lednovou neděli. Jednu z hlavních rolí onkologicky nemocných pacientů, o kterých série pojednává, hrál herec Jiří Bartoška, který tak v rámci natáčení strávil mnoho hodin na nemocničním lůžku v poloze ležmo, což si podle svých slov užil. Mnohem větší problém má s tím, když po něm režiséři požadují nějakou větší pohybovou aktivitu či dokonce chůzi do schodů. "Společně s Karlem Poláčkem tvrdím, že Žid a herec patří do kavárny. Do kopců opravdu nechodím. Jednou po mně něco takového chtěli, a tak jsem je přesvědčoval, že mám ve smlouvě výslovně napsáno, že jsem pouze rovinný herec. Chvíli mi to věřili," řekl s úsměvem Bartoška České televizi.

S holou hlavou mrzl

Kromě toho, že ve filmech neleze do kopců, se na ně také nedívá. Nebo alespoň na ty, ve kterých hraje. "Filmový nebo televizní záznam je to samé jako brok vystřelený ze vzduchovky. Zpátky už ho do hlavně taky nevrátíte. Takže se nechci nervovat," přiznal herec, který však udělal výjimku u filmu Teorie tygra. "Volala mi tehdy Eliška Balzerová a Táňa Dyková a přemlouvaly mě, že to musím vidět, protože je to výborný film. Tak jsem je poslechl a šel jsem na premiéru. Měl jsem za tu roli nakonec i nominaci na Českého lva. Byla to ale velká výjimka," vzpomněl si Bartoška.

Kvůli roli ve Smyslu pro tumor museli maskéři Jiřímu Bartoškovi každý den hodinu před natáčením dokonale oholit hlavu, což nebylo moc příjemné. "Bytostně nesnáším čepice a rukavice a jako dítě jsem nesnášel ještě punčocháče. Dodnes na hlavě nic nenosím, takže jsem při natáčení Smyslu pro tumor i dost mrzl s tou oholenou hlavou. Obětí bych to ale nenazval, to je součást profese. Když má herec pocit, že ten biják bude dobrej, tak pro roli zkrátka udělá cokoli," myslí si herec.

Lékař ze Sanitky

Jednou z nejvýraznějších Bartoškových raných rolí byl lékař pražské záchranky v seriálu Sanitka. "V rámci příprav jsme museli povinně chodit na stáže a jezdit po Praze se skutečnými záchranáři. Znaly mě zdravotní sestry ve všech nemocnicích a na všech příjmech," vzpomíná herec. "Asi rok po natáčení Sanitky mi praskly vředy. Hodně jsem krvácel a do nemocnice mě vezli v bezvědomí. Pak jsem se od lékaře, který mě v autě udržoval při životě, dozvěděl, že ty kluky ze záchranky ještě nikdy neviděl jet tak rychle, jako ten den jeli se mnou. Dodnes se ke mně záchranáři hlásí jako ke svému kolegovi," prozradil herec, který je zároveň přes třicet let ředitelem Filmového festivalu v Karlových Varech.

Letos na svůj milovaný festival však málem nedorazil. Se svou novou rolí v seriálu má totiž Bartoška společného více, než by chtěl. Herci byla před devíti lety diagnostikovaná rakovina mízních uzlin, kterou nakonec úspěšně porazil. Nyní se mu ale zákeřná nemoc vrátila. "Mohu pouze potvrdit, že prezident MFF KV Jiří Bartoška v současné době absolvuje onkologickou léčbu ve FN Motol. Další podrobnosti nebudeme sdělovat," uvedla mluvčí festivalu Uljana Donátová pro eXtra.cz.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy