Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Ještě nezačal a už končí? Nastupující rektor chyboval v odborných článcích

Rektor Vojtěch Adam by měl rezignovat, říká Danuše Nerudová
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky
Skandál

Nastupující rektor Mendelovy univerzity (MENDELU) v Brně Vojtěch Adam by měl podle jeho končící předchůdkyně Danuše Nerudové rezignovat. Chemik totiž chyboval v několika odborných článcích. Expertní komise, kterou Nerudová iniciovala, už v úterý doporučila stažení Adamových chybných článků z časopisů. Informaci přinesl web Novinky.cz.

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval 11 nových rektorů vysokých škol. Většina z nich se svých funkcí ujme od začátku února. Mezi jmenovanými měl být i Vojtěch Adam z Mendelovy univerzity v Brně, ceremoniálu ale nebyl přítomen. Důvodem je podle prezidenta nemoc, Hrad tak hodlá poslat listinu poštou.

Ta možná ale nakonec bude Adamovi k ničemu. Nastupující rektor totiž čelí podezření, že chyboval v několika odborných článcích. Kvůli tomu také vznikla expertní komise, inciovaná končící rektorkou univerzity Danuší Nerudovou. V úterý už komise doporučila stažení Adamových chybných článků z časopisů.

Nyní Nerudová vyzývá Adama k rezignaci. Podle ní vrhá špatné světlo na českou vědu i univerzitu. "Udělala jsem všechny kroky k tomu, aby obvinění Vojtěcha Adama byla řádně prošetřena. Osobně jsem mu doporučila, aby vzhledem k závěrům komise zodpovědně zvážil rezignaci," cituje Nerudovou portál Novinky.cz.

To, že nastupující rektor čelí podezření, že chyboval v několika odborných článcích, prezident Zeman při středečním ceremoniálu nezmínil. Pouze zažertoval, že mu jeho jméno připomnělo bývalého ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy