Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Je to vláda lží, fabulací a konfliktů zájmů, říká Kalousek o skandálu Petra Arenbergera

MIroslav Kalousek
Zdroj: Profimedia
Petr Arenberger

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger musí vysvětlovat nesrovnalosti v majetkovém přiznání. I proto opozice včetně řady odborníků volá po Arenbergerově odstoupení. "Konflikt zájmů ministra Arenbergera je sice zjevný a naprosto nepřijatelný pro člena vlády, ale pořád řádově menší než konflikt zájmů premiéra," upozorňuje bývalý poslanec Miroslav Kalousek pro eXtra.cz.

Petr Arenberger přišel na ministerstvo zdravotnictví s tím, aby vnesl do boje s pandemií řád. Místo toho se pod ním rozhoupala židle poté, co se ukázalo, že má ministr nesrovnalosti v majetkovém přiznání. V tom totiž po nástupu do politické funkce vykázal mnohonásobně větší majetek, než měl před vstupem do politiky. Kromě toho se řeší i jeho milionový byznys kolem klinických studií nových léků na živnostenský list, které měl Arenberger vykázat jako kosmetické služby.

Střet zájmů je horší u premiéra

Kvůli skandálu tak opozice požaduje, aby Arenberger odstoupil z funkce ministra zdravotnictví. Samotný premiér Andrej Babiš přiznal, že je situací znepokojen, a prezident Miloš Zeman dokonce včera přiznal, že je připraven Arenbergera odvolat, pokud to bude potřeba. S odvoláním ministra zdravotnictví pak souhlasí i bývalý poslanec Miroslav Kalousek, byť poukazuje, že rezignovat by měla především vláda.

"Konflikt zájmů ministra Arenbergera je sice zjevný, naprosto nepřijatelný pro člena vlády, ale pořád řádově menší než konflikt zájmů premiéra," myslí si Kalousek. Podle něj by tak měla odstoupit celá vláda, protože už má tolik skandálů, které by v minulosti stačily na patnáct odstoupení. "Je to vláda lží, fabulací a konfliktů zájmů," zlobí se bývalý poslanec.

Chaos a nekompetence

Důvody, proč vláda zatím přežívá, jsou podle Kalouska dva. "Za prvé je to nejsilnější strana a v té vládě nemá vnitřní samočisticí mechanismy. Za druhé pak Babiš jakožto vůdce oné strany má pod palcem významnou část mediálního trhu, kterým ovlivňuje myšlení voličů," vysvětluje Kalousek.

Podle bývalého předsedy TOP 09 je vláda plná diletantů, což dokazují například kolotoče ministrů v resortu zdravotnictví. "Vypovídá to o tom, o čem vypovídá práce celé vlády, která se dá označit dvěma slovy: chaos a nekompetence," dodává Kalousek.


Související články

Další články

Nejnovější kauzy