Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jaroslav Flegr o mutaci delta: Musíme povinně očkovat, jinak nás téměř jistě čekají další lockdowny

Jaroslav Flegr o mutaci delta: Musíme povinně očkovat, jinak nás téměř jistě čekají další lockdowny
Zdroj: Se svolením Jaroslava Flegra
Mutace delta

Koronavirová mutace delta přidělává vrásky na čele jak členům vlády, tak odborníkům. Její reprodukční číslo je 8, což z ní dělá jednu z nejnakažlivějších verzí, se kterou se lidé zatím setkali. Podle biologa Jaroslava Flegra tak hrozí další vlna a s ní i lockdowny. "Infekčnost mutace delta je totiž tak vysoká, že její šíření zastaví až proočkovanost či promořenost přes 90 %," říká parazitolog, který navrhuje povinné očkování.

Koronavirová epidemie stále není u konce a zejména situace v Praze zneklidňuje odborníky. Počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100 000 obyvatel stoupl v hlavním městě ze 17 na 19. Z aktuálních čísel nemá radost ani biolog Jaroslav Flegr, podle kterého hrozí, že by mohlo dojít ke zpřísnění covidových opatření.

Onemocnění je volba

Větší obavy má z mutace delta, která je podle Flegra skutečně velkým problémem. "Její infekčnost je totiž tak vysoká, že její šíření zastaví až proočkovanost či promořenost přes 90 %. To znamená, že bez zavedení povinného očkování tuto mutantu nezastavíme," říká parazitolog.

Flegr ale zároveň nevěří, že by k povinnému očkování vláda přistoupila, což povede mimo jiné k dalším masivním restrikcím. "Vzhledem k tomu, že u nás je letos a patrně i příští rok zavedení povinného očkování politicky neprůchodné, očekávají nás téměř jistě další lockdowny," předvídá Flegr.

"Oproti minulosti je tu však jeden podstatný rozdíl. Nemocnice a krematoria už budou plnit pouze neočkovaní. To znamená, že závažné onemocnění covidem už bude pro každého čistě otázkou osobní volby," dodává evoluční biolog.

Mutace se vyskytla v Praze

Laboratoře potvrdily v ČR dosud 120 případů koronaviru varianty delta, dříve označované jako indická. Vyskytly se v Praze, Libereckém, Ústeckém, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Objevil se také první případ varianty lambda, která je dominantní v Peru. Vyplývá to ze zprávy Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Státního zdravotního ústavu (NRL).

Související články

Další články

Nejnovější kauzy