Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jarmila Kurandová čekala na životní roli do svých 81 let: Představitelka Babičky měla drsné dětství v chudé rodině

Jarmila Kurandová pochází z jedenácti dětí.
Zdroj: Filmové studio Barrandov / Josef Vítek Magda Vášáryová, Lenka Kolegarová, Erik Pardus, Jaroslav Moučka, Jarmila Kurandová, Libuše Šafránková, Květa Fialová
+ Dalších 7 fotografií
film

Na životní roli ve filmu Babička podle české literární klasiky od Boženy Němcové čekala Jarmila Kurandová až do svých 81 let. Herečka pocházela z velmi skromných poměrů, byla jedním z jedenácti dětí hajného z vesničky Veselá. Bez vzdělání se dostala na divadelní prkna a seznámila se se svým manželem Františkem Kurandou. S láskou svého života byla 62 let a zemřela dva roky po smrti svého muže. Herečka odpočívá na Ústředním hřbitově města Brna a její náhrobek je památkově chráněn, jak uvádí web Krajskelisty.cz.

Narodila se ve vesničce Veselá pod jménem Marie Martínková, ale pro divadelní svět se stala známá jako Jarmila Kurandová. Její příběh je příkladem houževnatosti a lásky k umění, které překonalo veškeré překážky. Herečka pocházela z velmi skromných poměrů. Měla jedenáct sourozenců a spolu s dalšími dětmi se o ni starala teta.

Poezie, divadlo a touha po umění provázely Kurandovou od mládí. I přes nedostatek formálního vzdělání se v patnácti letech odvážila odejít do Prahy, aby následovala svou hereckou vášeň. Přestože začínala jako chůva, brzy se přesunula na divadelní prkna.

Její cesta k herecké slávě nebyla snadná. Začínala s kočovnou divadelní společností a postupně si vybudovala respektovanou kariéru. S manželem Františkem Kurandou, také hercem, procestovala celou zemi a hrála v různých divadlech. Brněnské divadlo se stalo jejím domovem. V něm strávila většinu své kariéry, až do odchodu do penze v roce 1960. Nezapomněla ani na Prahu, kde se představila i na scéně Národního divadla.

Filmový průmysl ji objevil poměrně pozdě. Její role, včetně postavy matky v komedii Pancho se žení, získaly u diváků velkou popularitu. Oceňované historické filmy jako Psohlavci byly jen dalším důkazem jejího hereckého talentu, jak uvádí web ČSFD.

Laskavá a moudrá babička

Navzdory úspěchům na filmovém plátně zůstala věrná divadlu, které milovala. Televizní role byly spíše výjimkou, ale v rozhlasových inscenacích excelovala díky své dokonalé artikulaci. Jarmila se stala národní umělkyní pro svou úžasnou roli v adaptaci Babičky, klasického románu od Boženy Němcové. Legendární postavy se chopila v 81 letech. Její interpretace laskavé a moudré babičky se stala ikonickou a získala srdce mnoha diváků. "Když jsem si přečetla scénář Babičky, ta stařenka přede mnou živě vyvstala. Viděla jsem ji, jak jde s dětmi, jak pracuje. Jsem rozená venkovanka, od mládí jsem hrála venkovské dívky. Na babičce mě zaujala její dobrota a pochopení pro bolest druhého člověka," prohlásila kdysi paní Kurandová o své životní roli podle webu Krajskelisty.cz.

Šedesát dva let prožila Jarmila Kurandová po boku jediného muže, kterého přežila o pouhé dva roky. Manželství to prý bylo krásné, přestože zůstalo bezdětné. Nezapomenutelná Babička zemřela 6. prosince 1978. Odpočívá na Ústředním hřbitově města Brna a její náhrobek je památkově chráněn.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy