Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jana Šulcová a Oldřich Vízner si jako boháči nežili. Herci byli jeden čas na dně, peníze polykala i rekonstrukce vily

Jana Šulcová na pohřbu Jaroslava Šmída v Třebíči.
Zdroj: Profimedia.cz
+ Dalších 17 fotografií
plat
Slavný český herecký pár Jana Šulcová a Oldřich Vízner se uznání publika sice těšili už v mladém věku, i v období minulého režimu však zároveň čelili i finančním potížím. Jak informoval Blesk, se svými dvěma dcerami byli dokonce často nuceni žít ze dne na den.

I přes svou popularitu a oceňovanou pozici v české kultuře se Jana Šulcová a Oldřich Vízner často potýkali s finančními potížemi. ​Údajně když herečka přinesla příjem z Československého rozhlasu ve výši 300 korun, reakce byla srovnatelná s výhrou ve Sportce. „Mám větší radost, než kdybys mi ukázala prsa!“ řekl prý Janě Vízner.

Manželský pár se ocitl v těžké situaci už po srpnu 1968. Oba chtěli odsoudit okupaci a podepsat Chartu 77, ale věděli, že by to pro ně mělo v zaměstnání tvrdé následky. „Rozhodovali jsme se, že jeden z nás podepíše a druhý bude živit rodinu. Hodinové debaty! Být sami, bylo by to jednoduché, ale měli jsme dvě děti! Taky jsem nemohla říct manželovi, že vydělávám víc, tak ať je za hrdinu on. Nakonec jsme se rozhodli, že ji nepodepíšeme,“ cituje Blesk Šulcovou, která popisovala své tehdejší rozhodování.

Za film inkasovala Šulcová skoro 14 tisíc

Další finanční zátěží se ukázal být i jejich rodinný dům ve Vokovicích, který se objevil jako vila rodiny Horákových i ve filmu S tebou mě baví svět. Vízner přivedl svou novomanželku Šulcovou do domu v roce 1967, kdy měli k dispozici pouze jeden pokoj. Tehdy dům sdíleli s Víznerovými rodiči a bratrem spolu s jeho rodinou. Ti ale o rok později emigrovali.

Dům rekonstruovali, jak jim jejich finance jen dovolily. Tehdejší Vokovice působily téměř jako samostatná vesnice a venkovský charakter místa se zachoval dodnes. „Známe se navzájem. Pomáháme si. Je to opravdu fajn, žije se mi tu krásně. Na Vánoce se scházíme v parčíku a zpíváme koledy, všichni se znají,“ říkala kdysi spokojeně Šulcová.

Zajímavostí také je, že tehdejší honoráře herců filmu S tebou mě baví svět nebyly závratné. Na ohodnocení účinkujících ve snímcích totiž existovaly striktní platové tabulky. Ani Šulcová, ani ostatní herci ve filmu nebyli národními nebo zasloužilými umělci, takže na začátku 80. let dostávali jen 600 korun československých za den práce. Celkově tak Šulcová za svůj nejznámější film inkasovala 13 800 československých korun. Jak připomíná i web ČSFD.cz, honorář herce Pavla Nového byl 7 500 korun československých. Následující roky měl brát tantiémy ve výši 8,5 procent z této částky.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy