Trendy tagy Čauky lidi Hubnete s nami Like House Libuše Šafránková

Nejnovější kauzy

Jan Punčochář se těší z otevření zahrádek. Pro eXtra prozradil, jak to vypadá u něj v restauraci

Zdroj: eXtra.cz/Martin Procházka
+ Další 4 fotografie
restaurace

Slavný šéfkuchař Jan Punčochář nás přivítal ve své restauraci, kde se radují z otevření zahrádek, i když počasí moc nepřeje. Punčochář prozradil nové recepty a také pravidla, která musí dodržovat zákazníci, ale i personál. Jeho zahrádka je překrásná.

Budete zdražovat na letošní opožděnou sezonu?

Ne, ceny zůstávají stejné jako před rokem.

Čekáte nápor zákazníků dnes a v nadcházejících dnech?

Nějaký „meganápor“ nečekáme, na naši zahrádku se vejde 78 lidí, což není nic dramatického. Ten počet 78 lidí je polovina, tedy 50% obalenost dle nařízení ministerstva zdravotnictví.

Jaká další pravidla pro vás platí?

Stoly jeden a půl metru od sebe, u stolu maximálně 4 osoby.

Dělají si zákazníci rezervace na zahrádku?

Ano, volají intenzivně, na večer máme už dost míst obsazených, co je velmi příjemné. Dneska jsem někde četl, že snad od prvního června budeme moci mít otevřené i vnitřní prostory, takže to snad bude zase všechno fajn.

Připravujete nějaké speciality pro zákazníky?

Vždycky měníme jídelní lístek jednou za měsíc a půl, ale některé stálice zůstávají vždycky, např. „Pavouček s koprovou omáčkou s hříbkama a okurkou“ nebo buchty, které jsou dělané s máslem, rumem a rozinkami a jsou naplněné tvarohem a je k tomu vanilková zmrzlina. Velkou novinkou je dančí řízek marinovaný v jalovci s česnekem a je u toho salát z pečených brambor na rozmarýnu. Ty buchty jsou tady vyhlášené.

Čekáte, že se během léta nějak zahojíte?

To je naprosto nereálné, ten výpadek se bude dohánět, ale věřím, že budeme pomalu snižovat tu obrovskou ztrátu.

Vy jste držel celou dobu pandemie 32 zaměstnanců, ti vás musejí milovat…

To nevím, to se musíte zeptat jich, doufám, že ano. Jestli ne, tak je hned vyrazím, dělám si legraci.

Jak to funguje v praxi, zákazník musí mít nějaké potvrzení, že?

Musíte mít antigenní test, který nesmí být starší než týden, ale žádat ho po vás může jen hygiena či policie.

Takže váš personál jej vyžadovat nebude?

Naštěstí nemusíme. Jediné, co musíme, je, abychom měli otestované zaměstnance, které testujeme pravidelně jednou za týden. Každé pondělí za námi chodí lékařka a ta testuje.

Než si objednám, měl bych mít u stolu roušku?

Když se posadíte, můžete ji sundat. Doufám, že sem kontroly nebudou chodit pětkrát denně, to by mohlo zákazníky otrávit, i když samozřejmě nechceme zlehčovat vážnost situace s pandemií.

Budete prodlužovat otevírací dobu?

Nemůžeme, ve vyhlášce je jasně dané, že se v deset večer musí zavřít. My otevíráme v 11:30 a všechny srdečně zveme. První den otevřených zahrádek nám zatím moc nepřeje, dneska je hrozná zima, takže zákazníci přijdou jen na chvíli, myslím.


Související články

Další články