Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jakub Malina se udusil masem, nikdo mu nepomohl: Jde o vteřiny, říká lékař a popsal postup první pomoci

Lékař Dvořák radí, jak pomoci lidem, kteří se duí. Reagoval tak na nešťastné úmrtí Jakuba Maliny.
Zdroj: Profimedia, koláž eXtra.cz
+ Dalších 5 fotografií
První pomoc

Syn miliardáře Tomáše Maliny Jakub (†35) za tragických okolností zemřel. Podle informací eXtra.cz se delší dobu dusil v restauraci v centru Prahy masem a nikdo mu neposkytl rychlou první pomoc. Přivolaní záchranáři ještě dokázali obnovit činnost jeho srdce, které se mu zastavilo, ale Jakub bohužel v nemocnici později zemřel. Ke smrti Jakuba se na Instagramu vyjádřil i záchranář Marek Dvořák, který popsal, jak pomoci člověku, který se dusí.

Tragická událost, na jejíž následky zemřel mladý člověk, se stala 5. prosince v jedné z luxusních restaurací v centru Prahy. Jakub Malina, syn kontroverzního podnikatele Tomáše Maliny, se podle informací webu eXtra.cz dusil masem a nikdo z přítomných lidí v restauraci mu nepomohl.

„Mohu potvrdit, že jsme pátého prosince vyráželi do Dlouhé ulice k případu dušení pětatřicetiletého muže. Na místě pracovaly záchranářská i lékařská posádka a inspektor. U muže došlo k srdeční zástavě. Záchranáři ho resuscitovali, nakonec byli úspěšní. Podařilo se obnovit funkci jeho srdce. V umělém spánku a se zajištěnými dýchacími cestami jsme ho v kritickém stavu převezli k další péči do nemocnice,“ sdělila eXtra.cz mluvčí pražské Zdravotnické záchranné služby Jana Poštová.

Rady od lékaře

Na Instagramu se k tragickému úmrtí vyjádřil český lékař Marek Dvořák, který zároveň popsal, co dělat, když se někdo dusí.Jakub se udusil jídlem v restauraci v centru Prahy. Díky extrémní snaze kolegů ze Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy a péči v nemocnici se podařilo obnovit oběh, svůj boj ale později stejně prohrál - tělo bylo bez kyslíku moc dlouho. Jakub byl mladý zdravý chytrý kluk, plný života, laskavý, pomáhající řadě lidí,“ napsal na sociální sítě.

„My na záchrance málokdy vidíme se někoho dusit jídlem. Buď přijedeme a ten pacient s námi mluví, protože už mu někdo pomohl, nebo začínáme resuscitovat. Pokud se někdo dusí tak, že neprojde ani molekula vzduchu do plic, je otázka desítek vteřin, než ztratí vědomí, a dalších pár, než se zastaví srdce,“ začal popisovat situaci, která může vzniknout.

Jak pomoci dusícímu se člověku

Zároveň apeluje na všechny, že v momentě, kdy se někdo dusí, je každá vteřina důležitá a nikdo by neměl čekat na příjezd záchranky. Pokud se člověk dusí a kašle, je třeba rychle jednat. „Podpořte ho v kašli, nikam ho nemlaťte, jen prostě počkejte, co se bude dít, a podporujte ho,“ napsal Dvořák.

Pokud postižený nemá sílu kašlat a nejde mu nadechnout se ani zakašlat, pak ho má člověk udeřit mezi lopatky. „Dejte mu opravdu ránu. Musí to být taková rána, abyste z trubičky o průměru 2 cm vyklepli kus masa, žádné hlazení. Tohle zkuste třeba pětkrát za sebou. Pokud to nejde, stoupněte si za něj a vší silou mu oběma rukama stlačte nadbřišek. Zase takovou intenzitou, aby to bylo efektivní - je to jeho poslední šance,“ poradil lékař.

Pokud dotyčný ztratí vědomí, měla by začít resuscitace, mezitím někdo paralelně volá záchranku.Kdyby vám přišlo, že je fajn nápad tomu člověku strkat prsty do pusy a lovit jídlo takhle, vězte, že to dobrej nápad není, strčíte to hlouběji a budete pokousaní,“ dopsal ještě nakonec.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy