Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Tomáš Řepka Jasmina Alagič Počasí Dlouhovláska

Nejnovější kauzy

Jako od babičky! Díky tomuto tradičnímu receptu upečete nejlepšího beránka!

VELIKONOCE
Ne nadarmo se říká, že postupy našich babiček při pečení a vaření byly nejlepší. Ačkoliv dnešní doba nabízí spoustu vymožeností, vynalézavost žen, které si musely poradit i bez nich, je mnohým u plotny inspirací dodnes. Například recept na beránka pečeného v kameninové formě si ženy předávají už celé generace a pravdou je, že na takového beránka pak žádný jiný nemá!

Spoustě žen se už stalo, že se velikonoční beránek nevyvedl. Buď nešel vyklopit z formy, nebo se celý rozpadl. Naše babičky takovým případům uměly předcházet a své recepty sestavovaly tak, aby se beránek vždy hned na první pokus vyvedl. Navíc ho pekly v kameninové formě, která je lepší než jakékoliv jiné. Přinášíme vám recept na beránka, po kterém se budete ještě týdny po Velikonocích oblizovat!

SUROVINY

  • 100 gramů sádla
  • 140 gramů másla
  • 170 gramů cukru
  • 4 žloutky
  • citronová kůra z půlky citronu
  • 250 mililitrů mléka
  • 100 gramů nastrouhaných mandlí
  • prášek do pečiva
  • sníh ze 4 bílků
  • 260 gramů polohrubé mouky

POSTUP

Sádlo, máslo, cukr a žloutky rozetřete do pěny. Potom přidejte citronovou kůru, mandle a střídavě mléko se sněhem. Jako poslední vmíchejte mouku, do které předem vmícháte prášek do pečiva. Obě dvě půlky formy na beránka (nejlépe kameninové) vymažte sádlem nebo máslem a vysypte strouhankou. Do části formy, která tvoří čumáček beránka, dejte podle velikosti jednu až tři rozinky, které vytvoří dojem, že beránek má skutečně čumáček.

Do poloviny formy s čumáčkem vlijte těsto, ideálně 0,5 až 1 centimetr pod okraj formy, aby vám při pečení nevyteklo do trouby. Druhou polovinou formy tu první přiklopte a vložte do rozehřáté trouby. Prvních 5 minut beránka pečte na 220 stupňů, poté teplotu stáhněte na 160 a pečte zhruba hodinu.

Mohlo by vás zajímat

Další články