Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jak zvládnout vánoční cukroví bez stresu: Začněte perníčky. Krémy nechte na konec

+ Další 2 fotografie

Vánoce se nezadržitelně blíží a s adventem přichází i období pečení vánočního cukroví. Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz jsme pro vás připravili ideální harmonogram, co začít kdy připravovat, abyste se pokud možno vyhnuli stresu a zvládli si užívat vánoční svátky klidu a míru.

Fáze příprav - do 1. adventní neděle (27. listopadu)

Než začnete se samotným pečením, je třeba se zamyslet, kolik chcete pečení věnovat času, pro kolik pečete lidí a kolik druhů cukroví chcete na štědrovečerní tabuli mít. Prolistujte si kuchařky, sepište si recepty, doplňte zásoby vykrajovátek a pečícího papíru.

Na závěr doporučujeme sepsat si potřebné suroviny do tabulky, kde si do každého sloupce zapíšete jednu surovinu a pak postupně připisujete gramáž podle druhu cukroví.

Fáze příprav těsta a perníčků - 1. adventní týden (27. listopadu - 4. prosince)

Přichází čas pustit se do pečení cukroví, které potřebuje více času na odležení, jako například medové perníčky, anýzky nebo zázvorky. Můžete vyzkoušet třeba oblíbený recept bez amonia.

V tuto chvíli je ideální termín na to, aby se do Vánoc stihlo toto kořeněné cukroví krásně rozležet, změknout a propojily se všechny jeho chutě. Dále můžete začít s přípravou těst, která potřebují čas v lednici.

Cukroví uložte do čistých krabic na suché a chladné místo. Boxy doporučujeme předem popsat názvy, což vám v budoucnu při doplňování druhů ke konzumaci ušetří mnoho času. S přípravou těsta na perníčky vám pomůže videonávod v úvodu tohoto článku.

Fáze tradičního cukroví - 2. adventní týden (5. prosince - 11. prosince)

Nastal čas na pečení tradičního cukroví, jako jsou pracny, vanilkové rohlíčky, košíčky, ořechové pečivo, kakaové cukroví a další. Pokud jste perníčky do teď nestihli, můžete to zachránit těmi, které jsou ihned měkké.

Můžete také pomalu začít se slepováním lineckého cukroví. I to se musí s marmeládou pořádně rozležet. Zbylé bílky uložte do ledničky, nebo zamrazte pro další použití.

Fáze příprav krémů - 3. adventní týden (12. prosince - 18. prosince)

Ke konci tohoto týdne byste měli začít s přípravou máslových krémů a plněním ořechů, išelských dortíčků a košíčků. Vše pak hlavně uložte do chladu, aby se cukroví nezkazilo. Pudinkové a vaječné krémy nechte až na konec. Vydrží nejdéle 10 dnů.

Nyní můžete také využít odložené bílky. Kromě lahodného bílkového cukroví z nich můžete udělat i cukrovou polevu, kterou ozdobíte perníčky.

Fáze nepečených druhů - 4. adventní neděle (19. prosince - 24. prosince)

V tuto chvíli už byste měli mít vše hotovo a pomalu si užívat vánoční pohody. Pokud ovšem máte pocit, že toho ještě nemáte dost, můžete si zpestřit sváteční mísy nepečenými druhy, jako jsou kuličky, vosí hnízda nebo sádláčky, na které také najdete recept na webu Toprecepty.cz.

Pokud na Vánoce děláte i vánočku či jablečný štrúdl, doporučujeme počkat s tím až dva dny před Štědrým dnem.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy