Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jak zajistit řezaným květinám dlouhou životnost?

Jak zajistit řezaným květinám dlouhou životnost?
Zdroj: Pixabay
péče o květiny

Na zahrádce nám kvete celá řada květin, další se budou postupně přidávat. Proč je mít jen na zahrádce, když si jich pár můžete uříznout a vložit do vázy? Kdo zahrádku nemá, ten si v obchodě nebo na trzích nějaký pěkný svazek květin také může koupit a prozářit domov barvami. Jak na to, aby ve váze květiny vydržely co nejdéle? 

Pohled na květiny zlepší náladu 

Během zimy se v našich domovech usadila jakási šeď, tu dnes střídá závan čerstvého vzduchu a pestrobarevné květiny, kterých je kolem nás nespočet. Už jen pohled na ně nám zlepší náladu, vykouzlí úsměv na tváři a domov prozáří barvami. Kdo si může květiny natrhat na zahrádce, ten asi tolik neřeší, jak dlouho mu ve váze puget vydrží, kdo si pro něj zajde do květinářství, ten se jistě bude snažit, aby dělal radost co nejdéle. 

Jak správně pečovat o řezané květiny? 

Ať už si květiny přinesete ze zahrádky, z obchodu nebo vám je doručí třeba kurýr z rozvozu květin Praha, okolí a další města po celé ČR, péči potřebují všechny stejnou. Ano, drobné odchylky se mohou objevit, obecně ale platí následující pravidla. 

Nejprve si připravte vázu 

Velikost vázy vybírejte podle velikosti pugetu květin, který do ní plánujete vložit, důkladně ji vypláchněte a omyjte, aby na ní ani v ní nezůstaly žádné nečistoty. Pokud by tam nějaké byly, voda by se rychleji kazila a květiny začaly dříve vadnout. Pak vázu naplňte odstátou vodou. Její teplotu a množství přizpůsobte květinám, které do ní vložíte. Třeba takové růže vyžadují vodu o teplotě alespoň 35 °C a vodu do poloviny stonků. Jiné květiny, třeba gerbery, vyžadují vodu maximálně do 1/3 výšky stonků, tulipánům dejte o něco víc vody a pak ji dolévejte. 

Ve vodě rozmíchejte sáček s výživou 

Většina květinářství sáček s výživou přidává ke květinám, dá se ale koupit i samostatně. Je to šikovná věc, udrží totiž květiny déle čerstvé a zabrání množení mikroorganismů ve vodě. Výjimkou jsou tulipány, u těch urychlí opadávání květů. Pokud je ale v kytici nemáte, dobře výživu rozmíchejte ve vodě dřív, než do ní květiny vložíte. 

Jak zajistit řezaným květinám dlouhou životnost?

Květiny vybalte z obalu 

Teď nastal ten správný čas připravit květiny na to, aby mohly do vázy. Pokud jste jen od někoho dostaly a mají na sobě celofán nebo jsou zabalené v papíru, vybalte je. Máte je bez obalu? Můžete rovnou pokračovat dalším krokem, tím je odstranění spodních listů a případně i trnů, které by byly ponořené ve vodě a mohly by tam uhnívat. Pak stonky pod úhlem 45° seřízněte šikmým řezem, ideálně ponořené ve vodě nebo alespoň pod tekoucí vodou. Máte hotovo? Vložte květiny do vody.  

Najděte váze to pravé místo 

Květiny jsou vložené ve váze s vodou, co dál? Teď je důležité jim najít to správné místo. Že je dáte na okno nebo parapet? Dobrý nápad, ale pozor! Květinám nedělá dobře průvan, přímé sluníčko, kouř z cigaret, ani blízkost mísy s ovocem. Tak si dejte pozor, ať u vás nic z toho nehrozí, jinak zkrátíte životnost květin. 

Vodu ve váze pravidelně vyměňujte 

Aby řezané květiny vydržely krásné, je třeba jim věnovat péči i dál. Mysleli jste si, že mají vodu, postavili jste je i na správné místo a tím to končí, teď se z nich budete jen radovat? Ani náhodou. I nadále je třeba se o ně starat. Pravidelně, ideálně obden, měňte vodu za čerstvou, aby se v ní nemnožily bakterie, vždy také seřízněte šikmým řezem stonek zhruba o dva centimetry. Umožníte květinám lépe nasávat vodu. 

Související články

Další články

Nejnovější kauzy