Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jak vybrat tu pravou matraci?

Jak vybrat tu pravou matraci?
Zdroj: Pixabay
pro zdravý spánek

Spánek je tím nejdůležitějším, co během dne děláme pro svou psychickou pohodu i produktivitu. Přesto ho často podceňujeme. Ubíráme si hodiny kvůli dalšímu dílu seriálu a co víc, podceňujeme i to, na čem spíme. Výběr správné matrace je pro spánek skutečně důležitý, ale jak poznat tu pravou?

Základ kvalitního spánku

Tma, ticho a pohodlí. Tři základní věci, které vám dopřejí potřebný odpočinek a restart organismu, mnozí z nás stále podceňují.

Přitom to nemusí být tak těžké, jak se v dnešní době přesycené světlem zdá. Stačí kvalitní zatemňovací závěsy, kvalitní polštář, který vám ve spánku poskytne správnou oporu a nepoškodíte si na něm krční páteř a samozřejmě to nejdůležitější – kvalitní matrace, která šetří vaše záda a dopřejete si díky ní opravdu hluboký spánek.

Podle čeho zvolit tvrdost matrace?

První, podle čeho si většina z nás volí matraci, je její tvrdost. Někdo miluje měkoučkou matraci, jiní zase preferují spát na matraci, která se tvrdostí příliš neliší od podlahy.

Pokud se chcete vyspat skutečně dobře, měli byste však tvrdost matrace volit na základě svého věku a váhy.

V obchodě se můžete setkat s dvěma typy dělení matrací podle tvrdosti. Buď se jedná o označení H1 až H5 (H1 je nejměkčí, H5 nejtvrdší) nebo o slovní označení soft, medium, hard.

Nejměkčí typ matrace je vhodný pouze pro děti. Na matraci s označením H2 se mohou dobře vyspat drobné ženy s váhou do 60 kg. Pro dospělé lidi jsou však obecně nejlepší matrace s označením H3 nebo H4.

H5 je pak ideální volbou pro lidi s větší nadváhou, protože tato nejtvrdší matrace jim ve spánku poskytne maximální podporu a udrží je ve správné poloze.

Pro seniory je pak vhodná matrace s označením H3 (medium), která je střední zlatou cestou, poskytuje ve spánku dostatečnou oporu a přitom předchází bolesti kloubů.

Na materiálu také záleží

A jak se to má s materiálem? Dnes se kromě klasických matrací můžeme setkat s matracemi z kokosových vláken, paměťové pěny, latexu atd.

Výběr materiálu je skoro stejně důležitý jako výběr tvrdosti a dvojnásob to platí v případě alergiků.

Pokud hledáte velmi odolnou, hypoalergenní a extrémně pružnou matraci a současně nemusíte hlídat každou korunu (a právě matrace je součást domácnosti, do které se rozhodně vyplatí investovat), sáhněte po matraci z přírodních vláken (kokosová, koňské žíně, mořská tráva…).

Velmi dobrou ač poněkud podceňovanou volbou jsou také pružinové matrace, které se při dnešních materiálech jen tak neproleží a v létě vás ochrání před pocitem horka.

Dále jsou tu pak různé umělé materiály jako je dražší latex s okamžitou reakcí na každý váš pohyb, PUR molitan či HR pěna.

Jak vybrat materiál vhodný právě pro vás? Nejlepší je matraci si vyzkoušet na vlastní kůži. Jen tak poznáte, co vám vyhovuje a matrace vám bude spoustu let dělat věrného společníka pro ten nejsladší spánek.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy