Trendy tagy Speciál: Hubněte do plavek válka na Ukrajině Svatba Karlose a Lely Agáta Hanychová

Jak si pochutnat na třešních v oblíbených receptech. Nečekané využití najdete i pro pecky

Třešňové muffiny s čokoládou
Zdroj: Se souhlasem Toprecepty.cz
+ Další fotografie
recepty

Třešně jsou bezesporu nejlepší čerstvé, na stromech však dlouho nevydrží. A tak je musíme před náletem špačků včas otrhat a správně zpracovat. Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz vám poradíme nejenom jak na třešně, ale také v jakých receptech chutnají opravdu lahodně.

Třešně, oblíbené letní ovoce, sklízíme i se stopkami, aby plody co nejdéle vydržely svěží. Máme-li na zahradě starší vzrostlé stromy s dobrou úrodou, bývá výhodné nejvyšší větve, na které se již při sklizni stejně nedostaneme, zkrátit a opatrně spustit na zem. Ovoce pak jednoduše otrháme ze země. Třešně patří mezi rychle rostoucí dřeviny a občasné zkrácení jim prospěje. Po sklizni plody uložíme do chladna a spotřebujeme co nejdříve.

Jak využít čerstvé třešně

Čerstvé třešně v menším množství používáme na dochucení jogurtů a pohárů, zdobíme jimi kaše, jsou vhodné do sladkých nákypů. Nejoblíbenějším způsobem využití je pečení různých bublanin a koláčů. Záleží na nás, jestli třešně přidáme celé nebo odpeckované, ale pro strávníky je rozhodně příjemnější, když nemusí v koláči nacházet pecky. Plody, které nespotřebujeme v čerstvém stavu, co nejdříve zmrazíme, zavaříme nebo z nich uvaříme třešňovou marmeládu.

Jak odpeckovat třešně

Na odpeckování třešní je více způsobů. Nejčastěji se rozkrojí malým nožíkem a odstraní se pecka - tento způsob je pomalý a odteče zbytečně mnoho šťávy. Pohodlnější je koupit si mechanický odpeckovávač, práce s ním je rychlá a strojky nebývají drahé. Vyplatí se, pokud potřebujeme zpracovat větší množství třešní.

Populárním způsobem odpeckování je využití láhve s úzkým hrdlem a pevné slámky (brčka). Na hrdlo láhve položíme třešeň (místem, ze kterého rostla stopka, nahoru), slámkou třešeň prorazíme, pecka propadne do láhve, třešeň odložíme do misky a pokračujeme s další třešní. Podrobnější návod nabízí web Toprecepty.cz.

Jak zpracovat třešně pro pozdější použití

Třešně se velmi snadno mrazí. Nejprve je opláchneme, pak teprve odstopkujeme a poté uložíme do pevných mikrotenových sáčků. Můžeme je zmrazit i odpeckované. V tom případě se budou později hodit i do marmelád, džemů a do pečeného čaje, přidat k nim můžeme v jinou dobu dozrávající sezonní ovoce (např. rybíz, maliny). Zavařené třešně jsou chutným kompotem a využijeme je do moučníků. Odpeckované pevné třešně se snadno suší pomocí domácí elektrické sušičky. Využití je podobné jako u rozinek, přidáváme je např. do perníků. A víte, že se dají skvěle využít i pecky z třešní? Hodí se do nahřívacích polštářků, nejdříve je ale musíme dokonale vyčistit.

Jak se zbavit červíků v třešních

Červíci jsou především v pozdních odrůdách. Může za ně vrtule třešňová, která klade vajíčka do nedozrálých plodů, z nich se pak červíci vylíhnou. Zdravé třešně mají pěkný povrch plodů, ale pokud na nich vidíme malou dírku a prohlubeň, nepoužíváme je. Chystáme-li se k zavařování třešní, nejjednodušší způsob zbavení se červíků je namočit třešně do chladné vody, nejlépe přes noc. Můžeme také do vody přidat trochu soli nebo octa, v tom případě stačí namočení kratší, přibližně tři hodiny.

Jak naložit třešně a připravit třešňový likér

Třešně, naložené v alkoholu, připravíme jednoduchým způsobem, který možná známe ještě od našich babiček.

Ve sklenici je zalijeme alkoholem a ponecháme asi tři týdny při pokojové teplotě, pak je uložíme do chladna a přibližně po třech týdnech je můžeme začít podle potřeby odebírat, např. do dezertů nebo čokoládových bonbonů. Na třešňový likér třešně odpeckujeme a vložíme do sklenice, prosypeme cukrem a proložíme kořením. Zalijeme alkoholem, zavíčkujeme a necháme 2–3 týdny při pokojové teplotě. Častěji se tímto způsobem zpracovávají višně, které mají lehce pikantní chuť.

Třešně jsou výborným a zdravým ovocem, plným vitaminů, minerálů a dalších užitečných látek. Pokud se nám na zahradě urodí, využijeme je a včas otrháme, jinak se na ně brzy vrhne hejno hladových špačků. Třešňový džem je sice pracnější kvůli nutnosti odstranit pecky, ale lahodná chuť nám práci vynahradí.

Toprecepty vydaly pokračování úspěšné kuchařky

Web Toprecepty.cz vydal novou kuchařku.


1. Objednejte si knihu Naše kuchařka 2 v e-shopu webu Toprecepty.cz.
2. Zadejte do objednávky kód EXTRA15.
3. Získejte slevu 15 procent.

Dominique Alagia o SuperStar: Chtěli ze mě udělat pipinu, Pagáčová psala, že jsem pí..

Související články

Další články

Nejnovější kauzy