Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jak si pochutnat na meruňkách? Nemusí zůstat jen u kynutých knedlíků

Dáváte si rádi meruňkové knedlíky?
Zdroj: Pixabay
+ Další 3 fotografie
recepty

Patří meruňky mezi vaše oblíbené ovoce? Není divu! Jsou výborné, zdravé a uplatní se ve sladké i slané kuchyni. Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz vám nabízíme ty nejoblíbenější meruňkové recepty. A k tomu navíc rady, jak se všemi těmi sladkými plody naložit.

Jak využít čerstvé meruňky

V sezoně si meruňky dopřejeme především čerstvé, nakrájenými na kousky zdobíme kaše, pudinky a poháry. Přidáváme je do ovocných salátů a mixovaných koktejlů. Rozmixované a oslazené jsou vhodné k přelití ovocných knedlíků nebo nákypů. Doplňujeme jimi různé sváteční řezy, nepečené dezerty a domácí zmrzliny.

Řezy a koláče s meruňkami

Meruňky opláchneme a necháme okapat, potom je rozkrojíme a odpeckujeme. Můžeme s nimi upéct rychlé koláče s kypřícím práškem, kynuté buchty na plech, které bohatě posypeme drobenkou, nebo různé sváteční řezy a moučníky s tvarohem. Tvaroh se s meruňkami výborně chuťově a barevně doplňuje.

Jak na meruňkové knedlíky

Knedlíky s ovocem jsou letní lahůdkou, ale dopřejeme si je i v zimě z mraženého nebo kompotovaného ovoce. Připravujeme je především z kynutého, tvarohového, bramborového nebo odpalovaného těsta. Meruňky před zabalením vždy nejprve rozkrojíme na poloviny, odpeckujeme a přisladíme. Uvařené knedlíky skvěle chutnají s tvarohem (měkkým nebo strouhaným tvrdým), posypané práškovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.

Jak uvařit meruňkovou marmeládu

Dobře vyzrálé meruňky nejprve odpeckujeme, nakrájíme je na menší kousky, část rozmixujeme a přidáme krystalový cukr. Směs je možné nechat několik hodin stát v chladnu, aby meruňky pustily šťávu. Marmeláda bude lépe želírovat, když přidáme bílý rybíz (připravený na odšťavňovači), citrusový pektin nebo želírovací přípravek. Podívejte se na podrobný recept na meruňkovou marmeládu.

Jak uložit úrodu meruněk

Meruňky můžeme částečně zmrazit, k mražení využijeme pěkně vyzrálé plody, které rozkrojíme na poloviny (nebo i na menší části) a odpeckujeme je. Kousky vložíme do mikrotenových sáčků a uložíme do mrazničky. Po krátkém zamražení jednotlivé meruňky oddělíme rukou od sebe a znovu uložíme. Meruňky také zavařujeme nebo sušíme. Sušené jsou důležitým zdrojem železa.

Meruňky jsou mimořádně oblíbeným ovocem, které dobře dozrává v teplejších oblastech naší vlasti, kde se daří i vinné révě. Kromě toho, že jsou chutné, jsou i hodnotné a plné cenných látek. Významný je obsah provitamínu A, vitamínů B1, B2 a důležitých minerálních látek, např. sodíku, draslíku a především železa.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy