Trendy
válka na Ukrajině StarDance 2024 Bachelor Česko 2024 Zrádci (reality hra)

Jak připravit báječný domácí bezový sirup? Vždy ho spotřebujete do poslední kapky

+ Další 4 fotografie

Bez černý kvete téměř všude, kam se podíváte. Právě v těchto dnech máte nejlepší příležitost připravit si z jeho voňavých květů lahodný sirup. Ten domácí je zaručeně nejlepší. Ve spolupráci s webem o vařením Toprecepty.cz vám poradíme, jak na to.

Sezona černého bezu začíná zpravidla koncem května a pokračuje dále v červnu. Ač kvete téměř na každém rohu, ne všude je vhodné květy sbírat. Vybírejte keře, které rostou v čistém prostředí, co nejdále od rušné silnice.

Květy černého bezu je nejvhodnější sbírat za slunečného počasí, ne po dešti či brzo ráno. Vlhké květy totiž velmi rychle zhnědnou a ztrácí na kvalitě. A pozor, při sběru kontrolujte, zda květy nejsou obsypané mšicemi.

Osvědčený recept na bezinkový sirup

Květy černého bezu mají sice více možností využití, nejčastěji se z nich však připravuje bezový sirup. Ten lze pak využít třeba do limonád, nebo při pečení bábovky. Ať ho vyrobíte dva litry nebo pět, rychle ho spotřebujete do poslední kapky. Na přípravu bezinkového sirupu budete potřebovat (poměr jednotlivých surovin můžete měnit):
  • 30 bezových květů
  • 2 kg krupicového cukru
  • 50 g kyseliny citronové
  • 3 bio citrony
  • 2 l vody

Postup při přípravě bezinkového sirupu

Jako první si převařte vodu, v našem případě dva litry a nechejte ji vychladnout. Mezitím se pusťte do přípravy bezových květů, které je nejprve nutné vytřepat, abyste z nich dostali drobný hmyz. Tak učiňte ještě venku či alespoň na balkoně.

Bezové květy vložte do velké nádoby či sklenice a nalijte na ně vychladlou vodu. Následně přidejte šťávu z jednoho citronu, kyselinu citronovou a další dva citrony nakrájené nejlépe na kolečka. Připravená směs se musí nechat 24 hodin louhovat.

Následující den tekutinu přeceďte přes plátno, či utěrko do hrnce. Přidejte 2 kg krupicového cukru a důkladně promíchejte. Poté tekutinu zahřejeme a až se cukr rozpustí, slijte sirup do lahví. ​Ty pak důkladně uzavřete. Bezinkový sirup skladujte nejlépe v lednici. Dlouho vám však pravděpodobně nevydrží, protože jakmile ho ochutnáte, nebudete chtít přestat.

Báječný recept na bezinkový sirup ➔

Související články

Další články

Nejnovější kauzy