Jak připravit báječný domácí bezový sirup? Vždy ho spotřebujete do poslední kapky
Bez černý kvete téměř všude, kam se podíváte. Právě v těchto dnech máte nejlepší příležitost připravit si z jeho voňavých květů lahodný sirup. Ten domácí je zaručeně nejlepší. Ve spolupráci s webem o vařením Toprecepty.cz vám poradíme, jak na to.
Sezona černého bezu začíná zpravidla koncem května a pokračuje dále v červnu. Ač kvete téměř na každém rohu, ne všude je vhodné květy sbírat. Vybírejte keře, které rostou v čistém prostředí, co nejdále od rušné silnice.
Květy černého bezu je nejvhodnější sbírat za slunečného počasí, ne po dešti či brzo ráno. Vlhké květy totiž velmi rychle zhnědnou a ztrácí na kvalitě. A pozor, při sběru kontrolujte, zda květy nejsou obsypané mšicemi.
Osvědčený recept na bezinkový sirup
- 30 bezových květů
- 2 kg krupicového cukru
- 50 g kyseliny citronové
- 3 bio citrony
- 2 l vody
Postup při přípravě bezinkového sirupu
Jako první si převařte vodu, v našem případě dva litry a nechejte ji vychladnout. Mezitím se pusťte do přípravy bezových květů, které je nejprve nutné vytřepat, abyste z nich dostali drobný hmyz. Tak učiňte ještě venku či alespoň na balkoně.
Bezové květy vložte do velké nádoby či sklenice a nalijte na ně vychladlou vodu. Následně přidejte šťávu z jednoho citronu, kyselinu citronovou a další dva citrony nakrájené nejlépe na kolečka. Připravená směs se musí nechat 24 hodin louhovat.
Následující den tekutinu přeceďte přes plátno, či utěrko do hrnce. Přidejte 2 kg krupicového cukru a důkladně promíchejte. Poté tekutinu zahřejeme a až se cukr rozpustí, slijte sirup do lahví. Ty pak důkladně uzavřete. Bezinkový sirup skladujte nejlépe v lednici. Dlouho vám však pravděpodobně nevydrží, protože jakmile ho ochutnáte, nebudete chtít přestat.