Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Jak oslavit masopust? K Tučnému čtvrtku patří hody. Na Popeleční středu přijde půst

+ Dalších 5 fotografií

Snad žádný svátek není tak spojen s jídlem jako masopust. Ačkoli dnes již jeho oslavy neprobíhají tak bouřlivě, jako tomu bylo dříve, stále si jej můžete užít podle tradic. Lidé pořádají vepřové hody, pečou boží milosti a koláče. Ve spolupráci s webem Toprecepty jsme připravili pár tipů, na co byste při takové tradiční zabijačce neměli zapomenout.

Jak dlouho trvá masopust?

Masopust je období mezi Vánocemi a postní dobou. Zajímavé je, že jeho počátek má pevné datum a začíná vždy 6. ledna na Tři krále, ale jeho konec je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do začátku března. Ačkoli celé masopustní období tedy trvá až dva měsíce, za hlavní masopust se považují poslední tři dny předcházející Popeleční středě, kterou svátek vrcholí.

Popeleční středa letos připadá na 22. února a je to první den velikonočního půstu, který bude trvat 40 dní až do Velikonoc, přičemž neděle se nepočítají. Největší oslavy zvané ostatky či fešank, během nichž se pořádají průvody a všemožné oslavy, se tedy konají od neděle do úterý. Masopustní veselí, kdy se má co nejvíce jíst, pít a zkrátka debužírovat, aby se tělo připravilo na půst, ovšem začíná již na Tučný čtvrtek, který bude letos 16. února.

Tučný čtvrtek a masopustní zabijačka

Jak název masopust napovídá, to, čeho se budou muset lidé během půstu vzdát, bude maso. Proto se poslední dny počínaje Tučným čtvrtkem pořádaly vepřové hody a zabijačky. V tyto dny je třeba se pořádně najíst, aby byl člověk po celý rok při síle. Mělo to však i praktický důvod. Zimní období je nejlepší doba ke zpracování masa. Díky nízkým teplotám se totiž nekazí a nelétají kolem něj mouchy, které by do něj mohly naklást vajíčka.

K tradičním zabijačkovým specialitám patří jitrnice, tlačenka a jelita. Pokud se vám s jelity nechce plnit, můžete dát směs zapéct na plech jen tak a udělat si tzv. bouřku. Trochu náročnější už mohou být klobásy, u kterých navíc musíme čekat delší dobu na jejich konzumaci.

Již zkraje zabijačky si můžete pochutnat na mozečku s chlebem. Protože mozkem z jednoho prasete by se moc lidí nenasytilo, můžete ho nastavit nasekaným či nahrubo namletým masem. Dokořeňte si ho podle chuti petrželkou, majoránkou, pepřem či tymiánem. Vyzkoušet můžete také moderní recept se smetanovým sýrem.

Když už budete dělat zabijačku, nezapomeňte připravit zabijačkovou polévku s krví a kroupami zvanou prdelačka a tradiční masopustní zabijačkový guláš.

Sladké pohoštění pro maškary

Na masopust nesmíte zapomenout ani na pohoštění pro průvody maškar, které se konají o víkendu mezi Tučným čtvrtkem a Popeleční středou. Těm nabídněte maso vytažené z udírny či kousky ovaru od zabijačky.

Nezapomeňte ani na sladké dobroty, které patří k masopustu také. I to má veskrze praktický důvod - ze zabijačky vždy zbýval dostatek sádla. Hospodyně smažily především koblihy a tradiční boží milosti. Sádlo ale můžete využít i na zadělání těsta na buchty a koláče.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy