Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Jak najít nejlepší kolagen? Naučte se rozeznat kvalitu

Jak najít nejlepší kolagen? Naučte se rozeznat kvalitu
Zdroj: Shutterstock.com

Kolagenových doplňků dnes naleznete v nabídce mnoho. Ale které z nich jsou účinné a jak rozeznat, jestli nevyhazujete peníze z okna? Dali jsme dohromady informace od odborníků a na tuto otázku se pokusíme odpovědět.

Kolagen potřebujeme všichni. Lidské tělo si jej tvoří samo, ale ve vyšším věku už nestíhá produkovat dostatečné množství, takže je vhodné mu pomoci. „Tělu dodaný kolagen podporuje výživu kostí a chrupavek, pomáhá hojit drobná poranění, zvyšuje pevnost svalů, šlach, vazů i kůže,“ vysvětluje emeritní primář ortopedie MUDr. Milan Čarvaš. Jelikož kolagen přijímaný ze stravy na dostatečné doplnění stačit nemusí, možností jsou právě kolagenové doplňky získané z jiných živočichů, nejčastěji z hovězího dobytka nebo z mořských ryb.Pokračuje doktor Čarvaš: „Přírodní kolagen bez úpravy se velmi špatně vstřebává, proto je potřeba jej pro vnitřní užití speciálně upravovat či štěpit, aby se do těla dobře vstřebal.“

Právě štěpení kolagenové molekuly na kolagénové fragmenty je rozhodující faktor, když zjišťujeme, který kolagen je kvalitní. Nejdůležitější je, aby se štěpil za studena, ne tepelně. To by mohlo kolagenovou molekulu nenávratně denaturovat. Ještě lepším způsobem je pak enzymatická hydrolýza. Tuto metodu využívá česká značka Inca Collagen, která po důkladných výzkumech našla způsob, jak velmi šetrně pomocí enzymů štěpit kolagen z mořských ryb. Výsledkem je kolagenový hydrolyzát, jehož fragmenty mají zachovanou specifickou trojitou strukturu. Díky tomu jsou bioaktivní a tedy pro lidské tělo maximálně účinné.

O tom, proč právě ryby jsou vynikajícím zdrojem, říká doktorka biochemie RNDr. Dagmar Petrová: „Kolagen se vyvíjel stejně jako všechny ostatní bílkoviny, protože je ale životně důležitou bílkovinou, vyvíjel se minimálně, organismy s většími odchylkami v jeho složení nepřežily. Skutečnost je taková, že rybí kolagen je nejsnáze hydrolyzovatelný na malé fragmenty, které stimulují lidský organismus k syntéze kolagenu. Nejsnáze hydrolyzovatelný je proto, že u ryb nejsou (jako u savců) molekuly kolagenu spojené s takovými dalšími složitými strukturami, které hydrolýze kolagenu brání a současně se objeví ve výsledném hydrolyzátu jako znečištění snižující účinnost hydrolyzátu v lidském organismu.“ Tedy hydrolyzovaný rybí kolagen lze považovat za ten nejčistší typ, který lidské tělo dobře zpracovává.

Jak najít nejlepší kolagen? Naučte se rozeznat kvalitu

Důležité je také podívat se, jaké typy kolagenu obsahuje konkrétní doplněk. V lidském těle identifikovali dosud kolem 28 typů kolagenů, ale největší význam má kolagen I., který se nachází v kostech, šlachách, pojivových tkáních a kůži. Důležité jsou také kolageny II. a III., a to pro chrupavku a také tkáně různých orgánů v těle. Ideální je proto vybrat si právě takový kolagenový hydrolyzát, který tyto tři typy obsahuje. Inca Collagen také splňuje toto kritérium.

Kolagenový hydrolyzát by měl být 100% čistý. Aroma a příchutě by mohly zbytečně zhoršovat absorbci fragmentů. Pokračuje doktorka Petrová: „Zůstanou-li příměsi uchycené, mohou omezovat absorpci v zažívacím traktu. Po přechodu do krevního řečiště mohou dále omezovat průnik do tkání, které dokážou fragmenty kolagenu využít k tvorbě nového kolagenu. Jakékoliv cizí látky navázané na kolagenové fragmenty v každém případě omezují jejich využitelnost k syntéze nového kolagenu.“

Takže suma sumárum, při hledání kvalitního kolagenu doporučujeme dbát na to, aby byl:

hydrolyzovaný za studena pomocí enzymů
bioaktivní
100% čistý
ideální z co nejčistších zdrojů, kterými jsou mořské ryby
třísložkový s kolagenem typu I., II. i III.

Díky těmto vlastnostem se pak můžete těšit na účinky. Inca Collagen vám pomůže s bolestmi kloubů, při regeneraci těla, posílí tkáně, šlachy a kosti, zlepší strukturu pokožky, zvýší její odolnost, podpoří růst vlasů a zlepší kvalitu nehtů. Inca Collagen, který je na trhu již 6 let, se právě kvůli takovým účinkům stal oblíbenou jedničkou na trhu a získal si již více než 200 tisíc spokojených zákazníků nejen v Čechách a na Slovensku.

„Po úrazu vazu jsem začala tento kolagen používat denně a již po par týdnech jsem viděla pozitivní změny a výsledky. Jako bonus se mi zpevnily nehty a vlasy. Nejvysší kvalita na českém trhu!“ hodnotí Kristýna Svobodová.

Pokud tedy kvalitu, tak mořský kolagen v prášku. Nejlepším důkazem jsou totiž spokojení zákazníci s problémem, který již více neexistuje.

Další články

Nejnovější kauzy