Trendy tagy Čauky lidi SuperStar 2021 StarDance 2021 Výměna manželek 2021

Nejnovější kauzy

Jak na vánoční perníčky: Osvědčené rady a tipy na ty nejlepší a nejhezčí

Vánoční perníčky
Zdroj: Pixabay
+ Další fotografie
recepty

Blíží se advent, což mimo jiné znamená, že je tu čas pečení perníčků. Aby do Vánoc pěkně změkly, je tak akorát ten pravý čas s nimi začít. Jenomže pečení vánočních perníčků není jen tak, nejedna hospodyňka u toho ztratila nervy. Však jde o opravdové umění! Ve spoluprácí s TopRecepty.cz přinášíme rady a tipy, které vám výrobu perníčků usnadní a pomohou vám servírovat ty úplně nejlepší!

Co budete na přípravu vánočních perníčků potřebovat? Připravte si: 140 g žitné mouky, 140 g hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 70 g medu, 5 g jedlé sody nebo cukrářské droždí (amonium), dvě vajíčka a perníkové koření.

Jak na vánoční perníčky

Postup je následující: Perníkové koření, přesněji řečeno poměr a volba koření dělá z perníčků to, čím jsou. Základními ingrediencemi je nové koření, fenykl, badyán, skořice a zázvor. Tip: Pokud nemáte čas ani náladu experimentovat a utlouct vlastní nenahraditelnou směs, kupte hotové koření.

U pečení je potřeba dodržovat naprosto přesný poměr surovin a předepsaný postup. Konzistence těsta je totiž to, kde celá perníčková cesta začíná. Nejdříve přepustíme med. Odstraníme z něj pěnu a můžeme se pustit do smíchání mouky, vajec, sody nebo cukrářského droždí (na kypření těsta), cukru a koření. Přidáme přepuštěný med a uhněteme těsto, které necháme odpočívat v chladu. Klidně i pár dní.

Po vyndání z chladu rozválíme těsto na placku o tloušťce asi čtyři milimetry. Poté vykrajujeme požadované tvary. Plech potřeme včelím voskem nebo vyložíme pečicím papírem, předehřejeme troubu na 200 °C a pak 5 minut pečeme.

Nepodceňujte zdobení

Pokud se vám povedly perníčky, následuje další výzva - poleva. Nejčastěji se na zdobení používá sněhová poleva, nicméně připravit ji a kvalitně s ní pracovat zvládnou většinou jen zkušené pekařky. Děláte perníčky poprvé? Jděte na jistotu a vyzkoušejte bílkovou polevu.

A co ke zdobení budete potřebovat? Jeden bílek, citronovou šťávu a 200 g moučkového cukru.

Postupujte následujícím způsobem: Do mísy nalijte bílek, přidejte pár kapek citronové šťávy a připravte si metličku na šlehání. Do směsi pak postupně po opravdu malých troškách přisypávejte moučkový cukr. Skončete, jakmile dosáhnete správné konzistence. Pozor! Nedělejte polevu příliš řídkou, jinak z perníků steče. Pokud bude naopak příliš hustá, nepůjde vám vymáčknout ze zdobicího sáčku.

Jak a kam perníčky uložit?

Když už se vám perníčky povedly, byla by škoda skladovat je tak, že skončí tvrdé nebo plesnivé. Ideální na skladování hotových perníků jsou hliněné nádoby, ale ty doma už skoro nikdo nemá. První podmínkou skladování je chlad - pokud zvládnete perníky zajistit tak, aby na ně nepršelo nebo se do nich nepustili ptáci, nechte je na balkoně.

Neublíží jim ani pobyt v hrnci s alobalem nebo mikrotenem či kovových dózách. Absolutně nevhodné je skladovat perníky v papírové krabici. Přeci jen vám perníky ztvrdly? Přidejte k nim rozkrojené jablko nebo chleba a ony zase změknou. Ale pozor! Nesmí se jich dotýkat!

Zde videonávod na perníčky, které jsou hned měkké ➔

Související články

Další články