Jak na nejlepší išelské dortíčky: Na oblíbeném cukroví si pochutnával již císař František Josef I.
Išelské dortíčky se u nás těší velké oblibě a zpravidla z táců s cukrovím mizí mezi prvními. Není se čemu divit, díky propojení křehkého ořechového těsta a máslového krému se doslova rozplývají na jazyku. Jejich výroba však k těm nejsnadnějším nepatří. Pokud ale začnete s předstihem, zvládnete to levou zadní. Pár tipů a triků, jak na to, jsme pro vás připravili ve spolupráci s webem Toprecepty.cz.
Išelské dortíčky patří k těm pracnějším druhům cukroví, vše vám ale vynahradí tím, jak krásně vypadají a ještě lépe chutnají. Své o tom věděl již samotný císař František Josef I., který toto pečivo ochutnal v rakouském letovisku Bad Ischl a oblíbil si ho natolik, že si ho pak odtamtud nechal dovážet do Vídně na císařský dvůr.
Išelské dortíky se skládají ze dvou koleček vykrojených z ořechového těsta a spojených krémem. Vrchní část se máčí do čokoládové polevy a pomyslnou třešničkou na dortu je lískový ořech či mandle jako ozdoba.
Recepty na išelské dortíčky
Na základní těsto na išelské dortíčky potřebujete hladkou mouku, cukr moučku, máslo, kakao, mleté vlašské ořechy a trochu citronové kůry.
Jako základ na krém poslouží opět cukr moučka a máslo, které vyšleháme do pěny. Dále už je to na chuti každého kuchaře. Pokud máte rádi ořechy, nebojte se je přidat i do krému. Išelské dortíčky pak budou opravdovou ořechovou bombou, která vaše chuťové pohárky dostane do nirvány. Náplň můžete také ozvláštnit pikantní marmeládou, nejčastěji se používá meruňková, a kapkou rumu.
Postup na výrobu išelských dortíčků
Těsto na išelské dortíčky je po vypracování nutné nechat minimálně půl hodiny odležet. Následně je vyválíme na válu do placky, ze které poté vykrájíme kolečka. Ty naskládáme na plech, nejlépe vyložený pečícím papírem, a pečeme na 170° asi deset minut.
Hotový základ pro koláčky necháme vychladnout, stejně tak i připravený krém. Vychladlá kolečka pak namažeme trochou náplně a spojíme s druhým kolečkem. Pak už jen zbývá namočit či polít je čokoládovou polevou a ozdobit ořechem či mandlí.