Trendy
válka na Ukrajině Výměna manželek 2024 Victoria Velvet Survivor 2024 - aktuálně

Jak konečně udržet fitness předsevzetí? Těchto 5 bodů vám pomůže

Jak konečně udržet fitness předsevzetí? Těchto 5 bodů vám pomůže
Zdroj: Astratex
cvičení

Každý rok je to stejné. Věříte, že konečně začnete pravidelně cvičit 6x týdně, omezíte sladké a budete jíst zdravě. Už v půlce ledna vás motivace opouští a vy se v tom začnete plácat a vyčítat si to. Tak to ale být nemusí! Sepsali jsme pro vás užitečné taktiky, které vám pomohou dostat se zpět do sedla a vydržet na cestě za zdravým tělem o poznání déle.

Udržitelná předsevzetí a reálné cíle

Vymyslet si předsevzetí není nic složitého. Zvládne to každý. Ale zamyslet se nad tím, co jde zvládnout a co ne, už se každému nechce. Člověk by neměl brát v úvahu prvotní nadšení a přehnanou motivaci, protože to obvykle není dost dobře udržitelné. V novém roce budete mít úplně stejné množství času, zdarů i nezdarů, rozhodně se nic nezmění jako mávnutím kouzelného proutku… 

Promyslete si, co reálně můžete zvládnout a v jakém časovém horizontu. Zrovna hubnutí a nabírání svalové hmoty je poměrně dost pomalý proces, proto si dávejte menší cíle v rámci měsíců a pak delší v rámci čtvrtletí nebo půl roku. Navštěvovat 6x týdně posilovnu, když máte 2 děti a musíte je obden vodit na kroužky a pak vyzvedávat? To asi není příliš proveditelné. Možná bude lepší cvičit 3x nebo 4x a v ostatní dny navýšit přirozený pohyb, např. delší procházky se psem v těžším terénu nebo chození do schodů místo výtahu.  

Cvičit doma nebo ve fitku

Hodně záleží na tom, jaký pohyb vás baví a co je váš cíl. Kardio se dá snadno provádět doma nebo venku. Stačí si zapnout youtube a vybrat si z tisíců různých videí, oblíbené bývá: HIIT, tabata, taneční workouty s primitivní choreografií, low-impact kardio atd. Je to opravdu jednoduchý a relativně rychlý způsob, jak vydat přebytečné kalorie, potrénovat srdce a probudit endorfiny. Stačí 15 nebo 30 minut a máte hotovo.  

Pak samozřejmě můžete zvolit i běh. Existují různé způsoby, jak běh trénovat a doporučujeme si je zjistit. Pokud s běháním nemáte žádné zkušenosti, pravděpodobně budete mít tendenci to na začátku “přepálit” a pak klidně i týden litovat a už se k běhu nikdy nevrátit. Naučte se, jak se zahřát, dýchat a střídat běh a chůzi, aby to vedlo k postupnému zlepšování. 

Samozřejmě nevynecháme ani posilovnu. V posilovně si můžete vybrat to, co se vám zrovna chce dělat - od kardia přes běh nebo nabírání svalové hmoty. Tělu nejvíc vyhovuje kombinace aerobní a anaerobní aktivity, protože posílíte nejen svaly, ale také srdce, což vede k silnému a schopnému celku. Zlepšíte si “fyzičku” a podpoříte pohybový aparát. U posilování je důležité znát dobrou techniku. Tu se naučíte s trenérem nebo ze vzdělávacích videí. I samouci mohou cvičit dobře, chce to jen motivaci, čas a trpělivost.

Svaly nejen přispívají k atraktivnímu vzhledu a tvaru těla, ale také snižují riziko zranění a bolesti v oblasti zad, kolen a dalších částí těla.

Kvalita nad kvantitou

Pokud se v cvičebním oblečení budete jen ošívat a jednotlivé kousky popotahovat, cvičení vás brzy přestane bavit. Zaměřte se pro začátek na kvalitnější kousky. Nemusí být drahé, ale měly by být pečlivě ušité ze funkčních materiálů, které odvedou pot a nebudou vás pohybově omezovat. 

Jak konečně udržet fitness předsevzetí? Těchto 5 bodů vám pomůže


Například u sportovních legín doporučujeme o něco vyšší pas, protože lépe drží na místě a zároveň stahuje břicho a boky, což je nejen estetické, ale hlavně vás to nutí myslet na pevný střed těla. U bot si dejte pozor na jejich vlastnosti a popis. Například tenisky na běhání nejsou příliš vhodné na silové tréninky, protože mají vyšší patu. U podprsenky se zajímejte o oporu a šířku ramínek. Na aktivní tréninky potřebujete vysokou oporu, na silové stačí lehká nebo střední. 

Parťák na cvičení

Dobrou volbou, jak zůstat motivovaný a zodpovědný, je parťák. Najděte si někoho, s kým se budete podporovat a mluvit o cílech, trablech nebo naopak úspěších. A samozřejmě spolu i cvičte. Je jedno, jestli budete chodit na lekce nebo do posilovny, hlavní je, abyste se na sebe mohli spolehnout a ani jeden z vás opakovaně něco nerušil.

Kromě fitness výhod to je i jednoduchý způsob, jak si s druhým upevnit vztahy a jak aktivně trávit společný čas.

Vyvážená strava a pitný režim

Nezapomeňte na to, že tělo, které se hýbe, potřebuje i více jídla a tekutin. Snažte se jíst tak, abyste doplnili veškeré palivo a tělo nebylo vyhladovělé. Někteří lidé mají tendenci začít cvičit a ještě snížit kalorický příjem. To ale také může znamenat, že budete mít příliš velký kalorický výdej a v noci vyrabujete lednici. 

Zkuste prvně omezit sladké sycené limonády a nahradit je vodou nebo slabou ovocnou šťávou. I to dokáže opravdu hodně. Následně se můžete zaměřovat i na další části stravy.  Určitě není dobré stravu naráz překopat, protože mozek si teprve zvyká na nový režim a příliš změn ho stresuje…  

Související články

Další články

Nejnovější kauzy