Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Hvězda MasterChefa Punčochář: Řeknu vám, kolik prodělávám na nouzovém režimu

Hvězda MasterChefa Punčochář: Řeknu vám, kolik prodělávám na nouzovém režimu
Zdroj: IG: @jan_puncochar_chef
+ Další 3 fotografie
šéfkuchař
Porotce z pořadu MasterChef a český šéfkuchař Jan Punčochář (40) vaří denně zhruba 800 jídel pro zdravotnickou záchranou službu, policii a hasiče. Ví, že situace není jednoduchá. V pořadu DVTV byl jako host a v rozhovoru mluví o současné situaci kolem koronaviru z jeho pohledu.

Jan Punčochář je známý šéfkuchař a má vlastní restauraci U Matěje v Praze, je otevřená 10 měsíců. Je také jedním z porotců v pořadu MasterChef a spoluautorem iniciativy Vaříme nepostradatelným, kde je i Zdeněk Pohlreich. Svůj názor ohledně koronaviru, který výrazně omezil všechny restaurace a v podstatě celé Česko, vyjádřil v rozhovoru v pořadu DVTV.

Nulová tržba a propouštění zaměstnanců

"Restauratéři a hoteliéři to nebudou mít jednoduché. My sami máme tržbu nula, zavřeli jsme hned poté, co vyhlásili nouzový stav," uvedl v rozhovoru. "Ten dopad na restaurační provoz to určitě bude mít velký. Jak se bavím s kolegy z jiných restaurací, tak většinou své lidi propustili a poslali je na pracovní úřad," doplnil a odpověděl, že své zaměstnance nepropustil.

Nová Punčochářova restaurace U Matěje, která se nachází v Praze, byla otevřená pouhých 10 měsíců a už teď se řeší, že jsou připraveni jen na tři měsíce a pak se uvidí, jak to bude dál. Uvedl, že měsíčně ho tento provoz stojí přes 1 milion korun.

Likvidace některých restaurací

"Pro některé restaurace, které nemají finanční rezervy, tohle může být likvidační. Z měsíce na měsíc někdy bojují o přežití. Nevozí se v super kárách a nejí doma kaviár, protože mají třeba půjčky," vysvětlil Punčochář a dodal, že je to problémová situace i pro restaurace, kde je hodně zaměstnanců.

I pro Jana Punčocháře bylo složité za pouhých deset měsíců vytvořit rezervy pro udržení restaurace v nouzovém stavu. "Obecně? Jsou restaurace, které jsou na to připraveny. Ale větší procento tvoří ta zařízení, která rezervu nemají, protože tolik nevydělávají," odpověděl šéfkuchař.

Chaos a zmatek

Podle Punčocháře je ve vládní pomoci, co se týče bezúročných půjček a odpouštění záloh, naprostý hokej. "Nikdo neví, jak to bude. Denně mám od přátel z restaurací dotazy, jestli něco nevím. Podle mě je v tom hrozný chaos, bylo by dobré, kdyby řekli, jak to bude," vyjádřil se Punčochář.

Kolik toho je a jaký je postup?

"Denně vaříme kolem 800 jídel," říká šéfkuchař, kolik se toho asi navaří při iniciativě Vaříme nepostradatelným. "Občas, když to takhle někam přivezeme, tak je vidět, že jsou rádi," popsal Honza situace, když se jídlo předává.

"Každý vaříme jídlo ve své restauraci. Pak se to předá ven, auto to rozveze na potřebná místa a pak se vrátí termoboxy zpátky, aby se mohly vydezinfikovat a my mohli dál pracovat," vysvětlil postup Punčochář. "Zdeněk rozhodl, že se udělá charitativní transparentní účet, kam lidé mohou posílat peníze. Je to jen na suroviny," dodal. Na účtu je zatím přes dva miliony korun.

Úleva a dobrá nálada

"My neumíme nic jiného než vařit, takže pro nás je to taková úleva. Lidi se smějou, zase mají dobrou náladu a trošku zapomenou na to, co se děje kolem. Když sedíte doma a koukáte na to všechno, tak je to jedna velká depka," podotkl šéfkuchař.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy