Tento web používá soubory cookie k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.Rozumím
Trendy tagy Hrdinové ze záchranky StarDance 2019 Horoskop Počasí

Nejnovější kauzy

Houbová mapa Česka: Rostou hřiby i růžovky. S nimi ale opatrně, varují mykologové

+ Dalších 16 fotografií
houbaření
Je před víkendem a mnoho lidí vyrazí na houby. Tam, kde zapršelo a je dostatek vody, můžete očekávat slušné úlovky. Rostou křemenáče, holubinky i hřiby. A hojně roste také muchomůrka růžovka. Tu by měli sbírat ale jen zkušení houbaři.

Venku panuje už několik dnů tropické počasí, ale časté bouřky zachraňují houbařskou sezonu. Houby milují vlhko a teplo, tam, kde výrazně zapršelo, mohou houbaři čekat slušný úlovek. Zkušení houbaři také vyhledávají lesní potoky a rybníčky – mikroklima s vodním tokem je pro houby příznivé.

Nic určitě nezkazíte, když se vypravíte do vyšších poloh. Beskydy, Orlické hory, Šumava Krkonoše – tady všude houby hojně rostou. V horách není takové vedro a noci houbám přejí. Ve velkém rostou hřibovité houby – hřib dubový, koloděj, hřib kovář, kozáci a křemenáče. Objevují se také lišky a hřib smrkový.

Zajímavé úlovky hlásí houbaři také od Orlíku, Slapské kaskády a od Třeboně. Jednoduše řečeno voda rozhoduje o tom, zda po návštěvě lesa zavládne spokojenost či nikoliv.

Zkušení houbaři také v současných vedrech nechodí přímo do lesa, ale podél lesních cest – tráva také umí zadržet vodu. Hřiby se objevují také v lesních školkách a velmi hustém porostu – tedy opět v takovém místě, kde se déšť hned nevypaří. Naopak houby nerostou tam, kde se po celý den do lesní půdy opírá přímé slunce.

Kromě hřibů a křemenáčů se hojně objevuje vynikající muchomůrka růžovka (lidově zvaná masák). Měli by ji ale sbírat jen ti, kdo ji bezpečně poznají. Hrozí záměna s jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Muchomůrka růžovka nemá kalich a na řezu je růžová. Navíc má rýhovaný prstenec. Muchomůrka tygrovaná má kalich, hladký prstenec a nikdy nemá náznaky růžové barvy.

Pokud jste si jistí, že máte v košíku muchomůrku růžovku, tak máte široké možnosti, jak ji v kuchyni zužitkovat. Opečená na sádle chutná jako škvarky, proto se jí říká masák. Lahůdkou je také polévka, která připomíná dršťkovou. Větší plodnice lze obalovat podobně jako bedly.

Houbovou mapu a snímky muchomůrky růžovky najdete ve fotogalerii pod článkem.

Mohlo by vás zajímat

Další články