Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Houbaři zažívají žně: Lahodný pokrm z lesní nadílky připravíte třeba v pekáčku

Počasí v posledních dnech je ideální zvláště pro houbaře. Letošní houbová sezona je zvláště vydařená, s plnými košíky hub se lidé vracejí i v místech, kde loni sotva zakopli o prašivku. Houby mají pestré využití a jejich výhodou je snadná úprava i jedinečná chuť. Ve spolupráci s webem Toprecepty.cz jsme vybrali recept na houbový pekáček. Jak tento lahodný pokrm připravit?

Houby patří bezesporu k jedné z nejvíce tradičních surovin české kuchyně. Díky vydatným dešťům houby rostou, jaká je aktuální situace, se můžete přesvědčit na houbové mapě, kterou ke každému dni sestavuje ČHMÚ. A co s nasbíraným košíkem hříbků udělat? Zkuste třeba připravit lahodný houbový pekáček, který jsme našli na webu Toprecepty.cz.

Recept na houbový pekáček

Na přípravu tohoto receptu budeme potřebovat: ​hříbky (pevné houby v množství podle velikosti zvoleného pekáčku), 50 gramů anglické slaniny, sůl, kmín, 3 stroužky česneku, grilovací koření, máslo, cca 200 ml smetany ke šlehání.

Jak postupovat při přípravě

  1. Přiměřené množství hub očistěte, umyjte a rozkrájejte. Používejte pouze pevné a zdravé kousky. Připravte je do misky, ve které je posolte a posypte kořením. Koření lépe drží na mokrých houbách.
  2. Slaninu nakrájenou na kostičky osmažte na másle. Buďto přímo v pekáčku, nebo na pánvi. Na slaninu poté dejte vrstvu hub. Podle chuti použijte další koření a proložte nakrájeným česnekem. Nakonec vše zalijte smetanou.
  3. Troubu rozehřejte na 180 až 200 °C. Pekáček nepřikrývejte, pečte cca hodinu.
Pokud jste nasbírali větší množství hub, než jste schopní zpracovat a zkonzumovat, podívejte se, jak přebytky hub zamrazit, aby neztratily na své plné chuti.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy