Trendy tagy Čauky lidi MasterChef Česko 2021 SuperStar 2021 StarDance 2021 Česko Slovensko má talent 2021

Nejnovější kauzy

Hostina na svatého Martina: Upečte si husu, uvařte kaldoun a připravte sladké rohlíčky!

Svatomartinská husa
Zdroj: Pixabay
+ Dalších 6 fotografií
recepty

Svatomartinské posvícení patří mezi nejznámější a určitě jedno z nejpopulárnějších. Bodejť by taky ne! Pečou se husy a svatomartinské rohlíčky, ochutnávají se nová vína a rodina či přátelé se scházejí u jednoho stolu. Připomeňte si s námi, co na něj v těchto dnech patří!

První vína a vykrmené husy

Probíhá to každý rok stejně. Jedenáctého listopadu, tedy 11. 11., se přesně v 11 hodin a 11 minut otevírají první vína nového ročníku neboli Svatomartinská vína.

Mladé víno získalo svůj název podle pravidelného otevírání vína na svatého Martina, tedy 11. listopadu. Označení Svatomartinské víno se začalo používat už v 18. století na dvoře císaře Josefa II. V dřívějších dobách totiž začátkem listopadu končila čeledi u větších sedláků služba a sjednávali si práci na další rok. Zároveň bývalo zvykem před koncem služby ochutnávat první vína z nové úrody. Hospodáři také vypláceli roční mzdy svým pracovníkům a pekly se husy, které bývaly právě v tomto období nejlépe vykrmené. Obě tradice se zachovávají dodnes a svatomartinské oslavy s vínem a pečenou husou probíhají i letos v mnoha městech.

Husu si ale můžete skvěle upéct i doma. Zkuste ji s lokšemi nebo s rolovaným knedlíkem a jablečným zelím.

Pokud nechcete nebo nemůžete investovat tolik, upečte si kuře či kachnu à la husa.

Zde se můžete podívat na videorecept, jak na lokše - tedy přílohu ke kachně nebo k pečené huse ➔

Z polévky do polévky

Jestli je nějaká polévka nezaměnitelně spjata právě s těmito dny, pak je to husí nebo kachní kaldoun. Tedy zadělávaná polévka z drůbků, o které psala ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1936 již slavná Marie Janků Sandtnerová. Klasický vývar z husích drůbků se měl podle Sandtnerky následně přecedit, zahustit jíškou, doplnit květákem a na másle dušenými hříbky a ještě povařit. Polévka se pak podávala s houskovými knedlíčky. Jak je patrné, šlo o vydatnější jídlo, což bývalo pro období posvícení typické.

Pokud jste dostali na kaldoun právě chuť, uvařte si ho doma.

Ti spořivější k tomu mohou využít zbylou husí pečínku, kdo si chce dopřát, zvolí polévku se smetanou a dvojími knedlíčky. Místo knedlíčků lze do polévky přidat i široké nudle.

Recept na kaldoun z husích drobů a ze zbylé husí pečínky ➔

Sladká tečka

Pro posvícení jsou sice typické koláče, ale Svatomartinské slavnosti jsou spojeny spíše s rohlíčky, kterým se někdy také říkávalo podkovy, martiny, zahýbáče nebo vandrovnice. Proč vandrovnice? Jak uvádí publikace Lidové pečivo v Čechách a na Moravě, tyhle sladké rohlíčky bývaly spojeny s obdarováním čeledi, která dostávala při příležitosti skončení služby něco na „odchodnou“. Proto se rohlíčkům z kynutého i nekynutého těsta říkávalo vandrovnice. Každopádně bez ohledu na jméno svatomartinské rohlíčky jsou fantastická sladká tečka. Jak si je připravit a čím je naplnit, to najdete v našich receptech. Inspirujte se!

Jednou z možností jsou svatomartinské rohlíčky z tvarohového těsta, tou další pak svatomartinské rohlíčky z křehkého těsta.

Zde najdete videorecept na nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní

Související články

Další články