Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Horor v pražské školce: Zrůdná vychovatelka házela po dětech pokálené oblečení a bila je

Horor v pražské školce: Zrůdná vychovatelka házela po dětech pokálené oblečení a bila je
Zdroj: Unsplash
Soud

Obvodní soud pro Prahu 10 ve čtvrtek napařil tříletou podmínku, pětiletý zákaz práce s dětmi a pokutu pro bývalou chůvu Petru Křečkovou. Ta si trest vysloužila za své příšerné chování k dětem z roku 2019, kdy pracovala ve školce v pražské Dubči. Křečková dětem například odporně nadávala, za trest jim brala jídlo a některé i bila. Na základě tohoto jednání byla žena obžalována z trestného činu týrání svěřené osoby. Křečková uznala svou vinu. 

Děti i rodiče ze školky v pražské Dubči rozhodně nebudou vzpomínat v dobrém na vychovatelku Petru Křečkovou. Od roku 2018, kdy nastoupila do funkce chůvy, totiž naprosto nepochopitelně zácházela se svěřenými dětmi.

Mnohdy dvouleté děti častovala odpornými nadávkami jako například "zas*aný hovado, zas*aný ku*dy, kreténi, s*áči, ču*áku nebo zm*de“. Stačilo, aby se děti například pokálely nebo něco zvrhly či rozlily. Samy přitom pro svůj nízký věk ani nechápaly, za co jsou tak častovány.

Jak stojí v rozsudku, Křečková pokálené děti hrubým způsobem dotáhla za ruku na záchod, kde z nich silou strhala oblečení. Podle obžaloby minimálně jednou dítě upadlo a udeřilo se do hlavy. Oblečení pak chůva často mrštila proti malému dítěti nebo ho donutila odnést pokálené svršky do šatny.

Děti občas i bila

Otřesné chování chůvy se pak projevovalo i při obědě. Nejenže děsila děti tím, že vztekle bouchala do stolu, když se jí něco nelíbilo, ale také jim brala jídlo, když omylem rozlily pití. Jindy naopak nutila malé svěřence všechno dojíst. „Nutila děti, aby jídlo dojedly, v některých případech jim nacpala lžíci s jídlem do úst, až se zakuckaly,“ uvedla předsedkyně senátu Ivana Hynková. Nepomohl ani zásah kolegyň, se kterými se Křečková následně nejednou pohádala.

Pro řadu dětí se jednalo mnohdy o příšerné chvíle a není divu, že se rozplakaly. To ale Křečková neunesla a začala na svěřence křičet. Když to nepomohlo, občas podle obžaloby sáhla k fyzickému násilí. Jednoho z chlapců například udeřila přes hýždě tak, že mu na nich zůstal červený otisk její ruky. Ošetřovatelce ruply nervy i třeba v případě, že si malá holčička neuměla zavázat boty. „V nejméně jednom případě po ní boty hodila se slovy ‚Obuj se sama, ty ku*do‘, a poté jí zanechala v šatně samotnou bez pomoci,“ stojí v obžalobě.

Uznala svou vinu

Nepříčetnému chování už nemohly přihlížet ani kolegyně. Jedna z nich, která Křečkovou do školky v roce 2018 přivedla, nakonec zašla za ředitelkou. Ta ale požadovala důkaz, a tak vychovatelka Křečkovou natočila na mobil při jednom z incidentů. Žena, která se styděla za to, že tyranku do školky přivedla, následně materiál ukázala ředitelce. Ta Křečkovou kolem Vánoc 2019 na hodinu vyhodila. S obviněnou pak následoval soud.

U soudu se Křečková ke všemu přiznala a uznala svou vinu. Podle svých slov ve školce zprvu pracovala ráda, postupem času u ní ale začal převládat stres, který si vybíjela na dětech „Obžalobu jsem si přečetla, jsem vinna. Je mi líto toho, co se stalo. Je to tak, jak je tam uvedeno,“ přiznala odsouzená Petra Křečková. Soud ji udělil tříletou podmínku a pětiletý zákaz práce s dětmi. Bývalá chůva musí navíc zaplatit třicet tisíc korun dvěma poškozeným rodinám.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy