Trendy
válka na Ukrajině Výměna manželek 2024 Victoria Velvet Survivor 2024 - aktuálně

Jakub Vrána poprvé o své závislosti, která ho připravila o šampionát v Praze. Měl jsem velký strach, přiznal

Hokejista Jakub Vrána.
Zdroj: Profimedia
Předchozí Další
+ Dalších 6 fotografií
Závislost

Jakub Vrána (28) je hokejista, který zažil absolutní vrchol i strmý pád. Když v říjnu 2022 vyplavalo na povrch, že český hráč Detroitu Red Wings byl z blíže nespecifikovaných důvodů zařazen do asistenčního programu NHL a NHLPA, veřejně se spekulovalo, že má problémy se závislostí na návykových látkách. Nyní Vrána v podcastu Zimák poprvé otevřeně promluvil o své šestitýdenní léčbě, která ho mentálně velmi posílila a změnila mu i pohled na život. 

Psal se říjen předloňského roku, kdy elitní hokejový útočník Jakub Vrána z ničeho nic zmizel ze sestavy Detroitu. Poté zámořský klub uvedl, že Vrána vstoupil do asistenčního programu NHL, který hráčům slouží jako pomoc při problémech s mentálním zdravím či závislostí.

V minulosti web iSport informoval o tom, že měl český hokejista dlouhodobě užívat návykovou látku, a tak obratem získal v hokejovém prostředí nálepku problémového hráče, který si citelně zkomplikoval svoji dobře našlápnutou kariéru. Vítěz Stanleyova poháru z roku 2018 se nyní o svých problémech v soukromí rozpovídal v podcastu Zimák. "Potřeboval jsem od té ligy pomoct, abych se vrátil na svět a do reality," řekl otevřeně Vrána, který se se svými osobními problémy svěřil nejprve generálnímu manažerovi týmu Detroit Red Wings Steve Yzermanovi.

Podpora od šéfa

"Úplně se mi tam do těch schodů do jeho kanceláře nechtělo. Ale musím říct, že Steve je super člověk, který všechno pochopil. Tak nějak to zná i ze své kariéry, jak hrál dlouho a má zkušenosti. Seděli jsme spolu skoro přes hodinu, bavili jsme se o těch věcech a on mě v tom podporoval. Vůbec na to nekoukal z pohledu hokeje a byznysu, ale jako člověk, aby mi v tom mohl co nejvíc pomoct. Dohodli jsme se, že takhle to bude," rozpovídal se český hokejista o vstupu do asistenčního programu.

Než bude pozdě

K tomu, aby Kuba začal řešit své problémy, si vše musel uvědomit hlavně on sám. "Blízcí lidé k tomu sami něco řeknou, ale je to věc, které se musíš sám postavit tak, že si třeba někam sedneš sám a řekneš si, že to nejsi ty. A začneš s tím něco dělat, než bude pozdě... Samozřejmě z mé strany tam byl velký strach, co se stane, až se vrátím zpátky," uvedl a dodal, že hokejisté užívají návykové látky především proto, aby alespoň na chvíli vypnuli hlavu od náročného programu, který je spojený s profesionálním hokejem na nejvyšší úrovni.

Svůj konkrétní příběh ale do podrobností rozebírat nechce vzhledem k tomu, že má před sebou ještě několik let aktivní hokejové kariéry. "Třeba po kariéře si k tomu můžeme sednout a já se k tomu nějak vyjádřím," dodal hokejový útočník s tím, že by rád inspiroval další lidi k tomu, aby si uvědomili, že mají nějaký problém, a postavili se k tomu čelem.

Čas na léčebně

Známý hokejista mluví o léčbě jako o procesu, který mu možná ublížil z hlediska byznysu, ale zároveň mu ukázal správnou cestu. Během léčby prý sledoval všechny hokejové zápasy, trénoval a poznal také nové lidi s různými životními příběhy. Podle svých slov se zároveň dočkal obrovské podpory od fanoušků i spoluhráčů. "Spoustu lidí mi ukázalo strašně podpory, což bylo fakt hezký. Víceméně všichni v Americe mě podporovali a doteď podporují," řekl s náležitou pokorou a vděčností Jakub Vrána, který je momentálně bez angažmá.

Kvůli závislosti totiž přišel o svou někdejší famózní formu, díky níž byl za hvězdu Washingtonu, s nímž vyhrál Stanley Cup. Od té doby se mu nedaří na někdejší úroveň dostat a v klubech NHL spíše paběrkuje. I proto se nejspíš nakonec nedočkal nominace na domácí mistrovství světa. Vrána ale věří, že se zvládne vrátit do své někdejší formy a pokud mu to vydrží, jistě bude znovu patřit mezi nejobávanější střelce českého nároďáku.

Bandurko odkryl nejdrsnější hádku Survivoru: Šílený řev, nevěděli jsme, o co jde, vzpomíná

Související články

Další články

Nejnovější kauzy