Trendy tagy Čauky lidi MasterChef Česko 2021 SuperStar 2021 Volby 2021 StarDance 2021

Nejnovější kauzy

Hledáte inspiraci na bramborový salát? Přední čeští politici se svěřili se svými recepty

Zdroj: archiv Andreje Babiše, archiv Markéty Pekarové Adamové
+ Další fotografie
Bramborový salát
Říká se sto lidí, sto chutí. A obzvlášť to platí v případě bramborového salátu. Ačkoliv máme všichni základ podobný, výsledná chuť je většinou jiná. Redakce eXtra.cz se zeptala na recept na bramborový salát několika předních politiků. Podívejte se, jak vypadá tradiční štědrovečerní pochoutka u Andreje Babiše (ANO), Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), Miroslava Tomana (ČSSD), Jiřího Miholy (KDU - ČSL) nebo Radka Holomčíka (Piráti).

Andrej Babiš

-brambory

-kořenová zelenina

-kyselé okurky

-cibule

-plnotučná hořčice

-sůl a pepř

-jogurt

U premiéra Andreje Babiše (66) vládne v kuchyni jeho žena Monika (46). "Dělám v podstatě klasický simple salát jako téměř každý. Brambory uvařím ve slupce, oloupu je a nakrájím do mísy na kostičky. To samé udělám s vařenou zeleninou, přidám najemno nasekanou cibuli, se kterou to nepřeháním. Místo majonézy pak používám jogurt, protože salát je pak lehčí a člověku není tak špatně, když se přejí. Vše dochutím plnotučnou hořčicí, solí a pepřem," říká Monika Babišová a dodává, že suroviny dává od oka, záleží podle lidí a chuti.

Miroslav Toman

-brambory

-cibule

-kyselé okurky

-ocet

-olej

-plnotučná hořčice

-sůl a pepř

O bramborový salát se u Tomanů stará sám ministr zemědělství, který připravuje tradiční českou pochoutku podle netradičního receptu. "Brambory uvařené ve slupce ještě vlažné oloupu a nakrájím na silnější plátky. Připravím si sladkokyselou zálivku z vlažné vody, soli, cukru, octa a pepře, dochutím trochou oleje a plnotučné hořčice. Pak nakrájím najemno cibuli, které může být hodně. Přidám stejné množství kyselé okurky, nakrájené na tenké plátky nebo nastrouhané na struhadle najemno. Vše smíchám a nechám uležet, brambory tak nasáknou zálivkou," vysvětluje Toman.

Markéta Pekarová Adamová

-brambory

-sterilovaný hrášek

-nakládaná okurka

-nakládaná paprika

-vajíčko

-mrkev a celer

-cibule

-majonéza

-jogurt

-dijonská hořčice

-sůl a pepř

O svůj recept, který si převzala a upravila od maminky, se podělila i Markéta Pekarová Adamová. "V našem salátu musí být sterilovaný hrášek, nakládaná okurka a trocha nakládané papriky, vajíčko, vařená mrkev a celer, trocha cibule. Majolku dávám jen z poloviny, druhou část dávám bílý jogurt, aby byl salát lehčí. Dochucuji kromě soli a pepře i dijonskou hořčicí. Poměry jednotlivých ingrediencí se příliš nezabývám, naopak sázím na intuici a zkušenosti a skládám je od oka. Zato si hodně dávám záležet na kvalitě použité majonézy, zrovna nedávno jsem se naučila dělat i domácí," radí předsedkyně TOP 09.

Radek Holomčík

-brambory (odrůda Keřkovské rohlíčky)

-cibule (ideálně bílá lahůdková)

-kyselé okurky

-sterilovaný hrášek

-vejce (od šťastných slepiček)

-majonéza

-hořčice s medem

-jablečný ocet

-cukr

-sůl

-hořčičné semínko (drcené, prášek)

Bramborový salát nechybí na štědrovečerní hostině ani u poslance Pirátů Radka Holomčíka. "Očištěné brambory uvaříme ve slupce v mírně osolené vodě. Po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na proužky (já to dělám přes tradiční drátěný kráječ). Nakrájíme si cibuli na hrubší kousky a poté si na ni připravíme nálev - svaříme vodu s jablečným octem, cukrem, trochou soli a hořčičným semínkem. Sladkokyselý nálev by měl být o trošku intenzivnější, než je klasický nálev na okurky. Provaříme 10 minut a stáhneme z ohně. Do ještě horkého nálevu vložíme pokrájenou cibuli a necháme společně vychladnout. Poté scedíme. Na kráječi na brambory pokrájíme i kyselé okurky a vejce. Brambory polejeme trochou nálevu z okurek tak, aby vsákly veškerou tekutinu, poté přidáme vejce, cibuli, okurky a scezený hrášek. Poměr dle chuti. Do směsi přimícháme majonézu (nejlépe domácí) a trochu medové hořčice, dosolíme a v případě potřeby ještě dochutíme nálevem z okurek. Necháme přes noc na chladném místě bezpečně chráněném před nájezdy ochutnávačů," doporučuje Holomčík.

Jiří Mihola

-brambory

-vejce

-cibule

-sterilované okurky

-eidam

-jablko (Golden)

-ocet

-hořčice

-sůl, pepř, cukr

Vánoční přípravy miluje i poslanec za KDU-ČSL Jiří Mihola, který se také podílí i na vaření tradičních svátečních pochoutek. "Do mísy dáme nakrájené brambory, cibule, vejce natvrdo, velmi jemně nakrájené sterilované okurky, nastrouhaný eidam, najemno nakrájené tvrdé jablko (Golden). To vše promíchat a zalít zálivkou. Tu si připravíme z teplé vody, hořčice, vody z nakládaných okurek, soli, cukru a pepře. Dochutíme do sladkokysela octem nebo citronem. Dobrou chuť a hezké Vánoce!" přeje Mihola, který také rád připravuje vánočního kapra.

Související články

Další články